algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
16°

Caeb estima que el creixement del PIB ha davallat enguany el -0'6%

Les pèrdues en els ingressos turístics arriben als 500 milions d'euros

El president de Caeb, Josep Oliver, quantificà ahir en el 0'6% el decreixement del Producte Interior Brut (PIB) el 2002 fonamentalment per la caiguda de l'activitat turística i per la moderació de la indústria i la construcció. Aquesta xifra implica que per tercer any consecutiu l'economia balear creixerà per sota de la mitjana espanyola i, per primera vegada en els darrers 10 anys, el ritme d'expansió econòmica de les Illes se situarà en valors inferiors als de la mitjana de creixement de la Unió Europea.

Oliver es remuntà als anys 80 per trobar un precedent a aquesta davallada del creixement econòmic insular. Segons el president dels empresaris illencs, les pèrdues en ingressos del sector turístic arriben als 500 milions d'euros. Per sectors, el primari accentua les xifres negatives en situar-se en el -2'8%. La indústria augmenta un 1%, però perd dos punts en relació al tancament de l'any 2001, quan aconseguí un creixement del 3'9%. La construcció, amb un augment de l'1'9%, encara manté una certa inèrcia pels projectes iniciats en anys anteriors, però l'efecte és més feble.

El nombre d'ocupats a la construcció registrats en la Seguretat Social augmenta un 2'7% mentre que l'atur creix amb major intensitat (32'3%) i els contractes baixen un 9'2%. Els projectes visats pel Col·legi d'Arquitectes s'han reduït un 19'8% durant els tres primeros trimestres d'enguany. Finalment, els serveis són els que més pateixen la desacceleració econòmica, fonamentalment pel comportament del turisme. En el conjunt del 2002, el nombre total de pernoctacions es reduirà per damunt del 9% com a conseqüència de la caiguda en el nombre de turistes arribats per via aèria (-7'5%) i de la reducció de l'estada mitjana. L'informe de Caeb recull que les entrades i sortides totals de passatgers als aeroports illencs han baixat un -7'8% (-8'5% en el trànsit internacional i -5'3% en l'estatal).

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris