algo de nubes
  • Màx: 12°
  • Mín:

Madrid retallarà molt la capacitat d'inversió dels ajuntaments el 2003

UM adverteix que els municipis es veuran abocats a apujar els imposts

TOMEU GARCIES. Palma.
Els ajuntaments de Mallorca veuran limitada de manera notable la seva capacitat d'inversió a partir de l'any que ve amb l'entrada en vigor de la nova llei d'estabilitat pressupostària aprovada pel Govern central. Així ho posa de manifest un estudi elaborat per Unió Mallorquina i que va ser presentat ahir pels responsables de la comissió d'economia del partit, Miquel Àngel Flaquer i Maria del Mar Gual.

Amb la nova legislació les entitats locals necessitaran el permís de l'Estat per recórrer a un endeutament que, a partir d'ara, haurà de ser mínim. A més, els consistoris que tenguin pèrdues les hauran de justificar davant de l'Estat i presentar un pla de sanejament a mitjà termini. En la pràctica això suposarà que els ajuntaments gairebé no puguin recórrer als préstecs.

Segons les dades d'UM, els consistoris de Mallorca havien previst per enguany inversions per valor de gairebé 166 milions d'euros, dels quals quasi el 43%, es a dir, 71,3 milions, es financen amb préstecs. De fet, la llei estableix que els doblers procedents de préstecs de les entitats locals només es poden emprar per a inversions.

Els municipis que quedaran en una situació més delicada seran els que han recorregut més a l'endeutament per pagar aquestes inversions. Segons Flaquer, «la limitació dels préstecs implicarà que els ajuntaments no puguin dur a terme inversions en infraestructures, i això anirà en perjudici dels ciutadans».

Aquesta falta de recursos implicarà, segons UM, que els ajuntaments es vegin abocats a apujar els imposts que gestionen, com l'IBI, per mantenir els seus ingressos i per oferir els mateixos serveis als seus veïns. Flaquer afirma que «la llei d'estabilitat vulnera el principi constitucional de suficiència financera i no dóna cap alternativa a la falta de doblers de les entitats locals».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris