muy nuboso
  • Màx: 11°
  • Mín:

Els fumadors illencs gastaren 414 milions d'euros l'any passat

Fins el setembre d'enguany s'han venut 137 milions de paquets de cigarretes

Els fumadors de les Balears invertiren en la seva addicció 414 milions d'euros durant el 2001 (69.000 milions de pessetes), quantitat que destinaren a l'adquisició de les diverses ofertes legals d'aquesta substància: cigarretes, cigars (havans), tabac d'embolicar i de pipa, segons les dades facilitades ahir a Palma per la Unió d'Associacions d'Estanquers d'Espanya.

En concret, es vengueren 193 milions de paquets de cigarretes, quasi 40 milions de capses d'havans, vuit milions de bosses o llaunes de tabac d'embolicar i 283.000 de paquets de tabac de pipa. Aquestes xifres no es refereixen només a la població resident, sinó que inclouen les vendes realitzades entre els turistes, el que distorsiona la incidència real del tabaquisme a les Illes.

El col·lectiu d'estanquers, juntament amb el Comissionat per al Mercat de Tabacs i membres de la Guàrdia Civil, analitzaren la legislació de venda legal de tabac i de repressió del contraban, una pràctica que minva any rere any i que, en el cas de les Balears, només ha arribat fins el setembre del 2002 al 0'31% dels 137 milions de paquets venuts als estancs.

El president de la Unió d'Associacions d'Estanquers, Manuel Fernández, manifestà que el contraban és avui «testimonial» per la intensificació de les actuacions de la Guàrdia Civil i el Servei de Vigilància Duanera en contra de l'entrada il·legal d'aquest producte a tot l'Estat.

Fernández també destacà la major conscienciació dels polítics, «ja que només fa sis anys el frau arribava als 200.000 milions anuals i suposava el 22% de la venda total de tabac a tot Espanya i el 18% a les Illes». Segons Fernández, «el contraban s'havia d'eradicar ja que resultava paradoxal demanar fons de cohesió a la UE quan es deixaven de recaptar molts de milions per la venda il·legal».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris