muy nuboso
  • Màx: 11°
  • Mín:

Els balears pagaran més que els peninsulars amb la liberalització elèctrica

El Govern Antich exigeix inversions a Madrid abans del 2005

96818

Les instal·lacions de Son Reus estan preparades per funcionar amb gas i no amb gasoil com ho fan en aquests moments.

Els ciutadans de les Illes Balears pagaran el subministrament elèctric molt més car que els residents a la Península. El president del Govern, Francesc Antich, i el conseller d'Innovació i Energia, Príam Villalonga, varen denunciar que a partir de l'u de gener de l'any 2003 es produïrà aquesta situació, com a resultat de la liberalització de la distribució elèctrica a la Península que portarà a una baixada dels preus.

Amb aquesta mesura, en teoria, els ciutadans podran triar el distribuïdor que més el convingui per preu, tal com si es tractàs d'un operador telefònic. Les Balears quedaran excloses de la liberalització de la mateixa manera que les Cànaries, Ceuta i Melilla. Per compensar aquests territoris el Govern central té pendent, des de l'any 1997, aprovar un decret per regular el sector elèctric a les zones extrapeninsulars.

El president Antich va criticar ahir amb duresa la paralització d'aquesta normativa i ho va posar com a exemple de la situació de bloqueig que diu manté el Ministeri d'Economia envers el futur energètic de les Balears. Antich qualifica aquest fet com «una discriminació cap a tots els ciutadans illencs i destacà que afectarà des de les economies domèstiques fins als empresaris als quals farà perdre competitivitat».

Antich i Villalonga varen pronosticar ahir greus problemes per al subministrament energètic de les Illes a partir de l'any 2005 si el Ministeri d'Economia no autoritza abans la inversió necessària per cobrir la demanda. Villalonga va destacar que el passat any la demanda elèctrica es va incrementar en més d'un 8% i que enguany, s'ha acumulat un creixement del 2% tot i no existir un gran consum en temporada alta per la suavitat del clima.

El titular d'Energia va advertir que la gran preocupació que existeix «és fins a quin punt la compayia elèctrica Gesa continuarà realitzant inversions per millorar el subministrament si Madrid no assegura el pagament del sobrecost de producció». El Govern reitera la necessitat d'emprendre aviat la construcció del gasoducte i recorda que les actuals infrastructures de Gesa estan preparades per produir electricitat, usant gas i no amb el gasoil que empren ara i que encareix el producte.

El conseller Villalonga es va queixar que instal·lar un doble cable submarí, l'alternativa que es maneja al gasoducte, resultarà el doble de car.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris