nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 12°
17°

Els comptes del Govern d'enguany seran fiscalitzats des de les Balears

La primera Sindicatura de Comptes es posarà en marxa el 2003

TOMEU GARCIES. Palma.
Els comptes de les institucions públiques de la Comunitat, ja siguin del Govern, consells o ajuntaments seran controlats i fiscalitzats directament des de les Balears i no des de Madrid com havia succeït fins ara.

Això serà possible gràcies a la posada en funcionament de la Sindicatura de Comptes, una institució independent que es va crear per llei l'any 1987, però que encara no havia arrancat per falta d'acord entre els partits pels noms de les persones que havien d'ocupar el càrrec.

I és que el fet que s'hagués de necessitar un mínim de 3/5 parts dels diputats obligava a un gran acord amb tots els partits que finalment s'ha pogut tancar.

Pere Antoni Mas, Antoni Aguiló i Antoni Fernando Valdivieso, els escollits per als tres càrrecs de síndics, seran nomenats oficialment pel Parlament dimarts i començaran la dura feina de posar en marxa una institució partint de zero.

Per a això disposen d'un pressupost de 510.000 euros, que haurà de servir per a l'habilitació d'un espai físic i del personal per començar a fer feina. Abans que res emperò s'haurà de dedidir qui serà el Síndic Major, o cap de l'òrgan col·legiat, un càrrec que recaurà amb tota probabilitat en la persona d'Antoni Mas.

Això sí, la cosa certa i segura és que els comptes del Govern per enguany ja passaran pel sedàs d'aquest organisme.

Per al ciutadà del carrer, la funció dels síndics de Comptes no és cap altra que la de vigilar que els doblers públics es gasten seguint la legalitat.

De fet, la Sindicatura tindrà una llibertat i una independència totals a l'hora d'actuar, atès que la institució no dependrà de cap poder polític. Entre els seus deures principals, figura esbrinar si s'ha produït cap infracció econòmica i quina Administració n'és responsable.

La Sindicatura de Comptes suposa la consagració d'una de les grans figures d'autogovern que encara restaven pendents a la Comunitat. Almanco així ho entén el president del Parlament, Maximilià Morales, el qual ha explicat que «aquesta institució és una garantia per als ciutadans que els doblers públics es gasten així com pertoca».

Morales ha destacat el dur procés que ha suposat desbloquejar l'acord polític per al nomenament, en el qual ha exercit de mediador d'una manera decisiva.

La segona gran assignatura pendent que queda per resoldre és la designació del Síndic de Greuges, una altra institució, similar a la del Defensor del Poble i que es creà l'any 93, però que encara no s'ha posat en marxa també per falta de consens sobre el candidat al càrrec.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris