nubes dispersas
  • Màx: 15°
  • Mín:
15°

Un estudi detecta desenes de taques de fueloil causades per petroliers a Balears

El senador balear Manuel Cámara (EU) demana més vigilància i sancions als vaixells que n'originen


Un estudi de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ha detectat amb imatges captades via satèl·lit que entre el 1996 i el 1998 els petroliers provocaren desenes de taques de fuel aparegudes a les costes de les Balears.

José Manuel Redondo Apraiz i Alexei Platonov, adscrits al Departament de Física Aplicada de la UPC, en el seu estudi, conclòs l'any passat, detectaren 75 taques que tenen com a litoral més pròxim el balear i 27 de les quals són a menys de 50 quilòmetres de les nostres costes. L'estudi atribueix aquestes taques als petroliers que es dirigeixen a les refineries catalanes i al fet que «en aigües espanyoles no existeix un control rigorós de la contaminació marina, cosa que permet als capitans de bucs fer els desllastaments sense mirar prim». A més, adverteix que «els vessaments petits 'habituals' en alta mar no són menys importància que els dels grans accidents, ja que la seva massa total és, fins i tot, bastant superior a causa de la gran freqüència d'aquest tipus de contaminació marina il·legal des dels vaixells». De fet, 293 taques detectades a la Mediterrània nord-occidental pels investigadors pesaven més de 4.500 tones, una quarta part del que ha vessat ePrestige.

Segons Manuel Cámara (EUIB), senador per les Balears, «els vessaments de cru a la mar són constants i permanents als ports i en alta mar, on capitans i tripulacions fan net perquè els surt més barat, no en paguen res. Això és un autèntic desastre. És escandalós. S'ha d'aprendre del passat, de casos com l'enfonsament dePrestige i vigilar molt més aquests vaixells». Cámara, fins i tot, va més enllà i proposa «sancions més fortes i més accions per preservar les nostres aigües territorials». Entre aquestes mesures, el senador autonòmic inclou «eliminar els monobucs i que els de doble buc s'allunyin de les costes». Cámara va afegir que «em deman quines són les mesures i les politíques que el Govern ha d'aplicar davant d'aquests vessaments, ja que el Ministeri de Medi Ambient, que presideix Jaume Matas, és realment just un ministeri de Foment. De fet, podria mirar pel medi ambient i per evitar aquests vessaments a la mar». Tot i la gravetat d'aquestes taques, Cámara creu que «per ara tan sols és una amenaça ecològica, no econòmica. No crec que a curt termini perjudiqui el turisme, però això no hi lleva importància». Precisament, el grup de PSC-Entesa Catalana traurà el tema dels vessaments dimecres al Senat. Cámara, que ja ha fet altres declaracions sobre ePrestige i ha denunciat el Govern central per delicte ecològic, també ha avançat el seu suport a la iniciativa del PSC-Entesa Catalana.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris