nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 12°
16°

Els voluntaris clamen contra la censura

La manca de material a les platges és ocultada de manera sistemàtica pels mitjans públics a Galícia

S.B. Malpica.
«I a tu, et censuren la informació o no?», demana el taxista que em du a l'aeroport de Lavacolla des de Santiago. «Perquè aquí ningú no conta la veritat, i a més d'un que ho ha intentat l'han tret fora». El taxista es comença a encendre contra els polítics gallegs i assegura que «els únics que han donat la cara han estat els batles dels pobles afectats per la tragèdia dePrestige.

És la vintena vegada que m'han fet la mateixa pregunta: el primer va ser Ivan Puentes, de les Xoventudes Xocialistas Galegas, tot just arribar a l'aeroport de Lavacolla, divendres. Ivan sap de què parla, perquè treballa a la TVG i em diu que «estic molt content que vingueu periodistes de tot l'Estat, perquè la premsa dels diferents indrets és l'única que conta fil per randa com estan fent feina els voluntaris, i no el que diuen per les televisions públiques. Aquí només han contat la realitat algunes televisions i ràdios privades. La premsa escrita ha estat diferent, ha censurat molt menys la informació».

Però les mateixes suspicàcies que s'aixequen quan dius que ets periodista es dissolen tot d'una que contes que ets de Mallorca i expliques que demà -avui- arriben més de 170 persones en avió disposades a netejar Muxia o quan narres les odissees dels dotze voluntaris de les Joventuts Socialistes de les Balears desplaçats a Malpica per treure fuel dePrestige.

Llavors, a Santiago, quan saben que has estat a la platja, és impossible pagar una copa, i els pares d'amics gallecs et conviden a sopar a casa: «No deixarem que vagis a sopar a fora, és el mínim que podem fer per vosaltres». El preu a pagar és una bateria de preguntes que es responen de manera unànime: «el que està passant amb els voluntaris és una vergonya, aquests de Tragsa són uns bandarres».

Als bars i pel carrer els amics gallecs són un clam unànime: «El que estau fent per nosaltres, els gallecs, no ho oblidarem mai». Ho diuen amb el ressentiment dels qui fa tres caps de setmana que pugen a les platges i també s'hi han vist sense mitjans.

A Malpica la situació ha estat molt semblant i el poble s'aboca per ajudar els voluntaris. El pavelló va quedar mig buit ahir a la nit, perquè els companys de Múrcia i de Zamora aguantaren la gran pallissa d'autocar fins a casa. Han quedat algunes amistats, enllaçades amb el fuel cruel que empudega una Galícia que ja duim més en el cor.

A l'aeroport, el secretari general de les Xoventudes, Alfredo Rodríguez, s'acomiada de nosaltres i ens desitja sort per a l'odissea de la tornada a casa, una altra vegada escales i retards, aquesta vegada a Madrid. La nit abans s'havia emocionat amb la resposta solidària a la seva crida. En correspondència, la majoria de mallorquins desplaçats a Malpica ja es planteja com tornar a ser solidaris.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris