muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
16°

Sense mitjans contra el fuel del «Prestige»

Els dotze voluntaris mallorquins a la platja de Beo han hagut de gratar pedres amb branquillons

Sebastià Bennasar

Impotència. Aquest és el sentiment que omple el cor de la majoria dels 150 voluntaris aplegats a la platja de Beo, al terme municipal de Malpica, on hem estat netejant fuel aquest matí. Hi ha hagut plors i ràbia en contra de la Direcció General de Costes del Ministeri de Medi Ambient i en contra dels màxims responsables de l'empresa Tragsa, encarregada de la neteja del fuel dePrestige. Ens han tengut durant hores sense material, gratant les pedres amarades de verí sense cap més ajuda que petits pals trobats pels voluntaris.

La indignació ha estat molt més gran quan hem sabut que hi havia espàtules i altres eines de sobres en platges properes a les que els mallorquins estàvem netejant, amb voluntaris de Samora i Múrcia, i d'altres bandes de l'Estat que han arribat pel seu compte per lluitar contra la marea negra.

Ara el problema no serà que entri el fueloil de la tercera marea negra que els forts vents a la zona estan duent de forma irremeiable cap aquestes costes, protegides per les illes Sisargas, un paradís ecològic que també presenta els seus roquissars i penya-segats de color completament negre. El problema és la tremenda incompetència dels professionals que es dediquen a la recollida del fuel, i que ens han posat a gratar pedres sense cap mitjà.

La impotència també ha fet que més d'un s'hagi posat a plorar de ràbia i indignació. Tots voldríem fer molt més, però amb els palets «només» hem aconseguit omplir més de cinc palades d'excavadora mecànica, inútil per porgar aquesta platja.

Quan hem intentat excavar una mica en la terra ens ho han impedit i tots sabem que hi ha un mant de fuel a només vint centímetres de profunditat de l'arena, que sembla com si s'hagués tapat per cobrir aquesta vergonya.

La jornada de treball ha estat esgotadora i molt desanimant. El nostre grup sembla una infermeria de campanya, amb na Míriam Muñoz amb gastroenteritis (però ha netejat com una valenta) i en Xisco Dalmau i en Gerard Moyà afectats per greus constipats.

Les condicions també són molt dures, i no només per la manca de mitjans, sinó pel terrible fred que assota les costes i que ha fet que en algunes platges no s'hagi pogut treballar per culpa d'un temporal que també està fent inútils els esforços de bona part de la flota que intenta impedir que s'escampi més verí pel litoral gallec.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris