algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

Balears incompleix les normes de residus que es tiren a la mar

Hi ha contaminació de vaixells a Portals Vells, el Mago, Illetes, Cabrera i es Freus

Les Balears poden presumir d'un alt nivell de depuració d'aigües residuals, però en alguns punts aquest objectiu es veu desaprofitat per la concentració de vaixells d'esbarjo que incompleixen les convencions internacionals sobre gestió de residus. Els ports esportius tampoc no estan preparats.

Les embarcacions d'esbarjo i els ports esportius de les Balears incompleixen les convencions internacionals de gestió de residus perquè no disposen de tancs de contenció ni d'instal·lacions per a la recepció d'aquest tipus de restes.

Carlos Duarte, de l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (Imedea), ha explicat que a Balears hi ha contaminació de restes fecals, sobretot en l'estiu, a Portals Vells, platja del Mago, Illetes, Cabrera i es Freus d'Eivissa per la fortíssima concentració d'embarcacions esportives. Segons Duarte, «en altres punts també es detecta aquesta contaminació però, en tractar-se de costes obertes, és més dispersa».

En general, la qualitat del mar balear és bona gràcies a la implantació de sistemes de depuració d'aigües. Tanmateix, la neteja aconseguida en algunes zones es veu desaprofitada pel dens trànsit de iots i embarcacions esportives que no compten amb cap sistema de gestió de residus, incomplint les normatives sobre això.

Duarte indica que «si alguna embarcació compta amb aquest sistema, bàsicament un tanc de contenció, en arribar a un port esportiu no troba instal·lacions de recepció de residus. En aquests casos, l'embarcació no té un altre remei que abocar els seus residus a la mar».

Les aigües de la mar balear no són de les més contaminades de la Mediterrània, però sí que sofreixen algunes amenaces tant internes com procedents del conjunt del Mare Nostrum. Duarte indica que «malgrat que a les Illes s'ha assolit un alt nivell de depuració, continuen funcionant alguns emissaris submarins, encara que l'Administració suposi que ja no es troben actius».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris