algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
16°

Els dos mesos més frenètics de l'OCE

L'Oficina del Cens Electoral centrarà les investigacions de l'instructor del cas Formentera

L'Oficina del Cens Electoral de les Balears (OCE) informava el 17 de març del 1999 amb una aparent normalitat de les xifres de persones amb dret a vot en les llavors properes eleccions locals i autonòmiques del juny. Les facilitats donades pel cap de secció de l'OCE, Rogelio Fernández, per oferir les dades requerides per Diari de Balears, es traduïren en la impressió, a les 10.37 hores d'aquell dia, del llistat de votants per municipis de residents i de Cera (Cens d'electors residents absents).

Com s'observa en el gràfic adjunt, a Formentera només havia 73 Cera. Des del dilluns 9 de desembre del 2002, Rogelio Fernández és un testimoni del cas Formentera, després de la decisió adoptada per la Sala Civil i Penal del TSJB de reobrir una causa arxivada en dues ocasions pel magistrat instructor, Antoni Monserrat. Fernández haurà de prestar declaració juntament amb el delegat provincial de l'OCE, Joan Ordinas, i una altra funcionària d'aquest organisme, sobre les irregularitats que no detectà Monserrat però que el ponent de la Sala, el magistrat Antoni Capó, ha deixat paleses en la seva resolució.

Els mesos d'abril i maig del 1999, l'OCE visqué una activitat frenètica, molt més enllà de l'habitual en període electoral. El mateix Fernández indicà a aquest rotatiu que l'OCE «havia demanat al Govern (llavors presidit per Jaume Matas) les adreces de les cases regionals per fer arribar tota la informació electoral». Precisament tres dirigents d'aquestes cases: Antonio Mas Olivares president a Buenos Aires; Gabriela Palau, vicepresidenta de la casa balear a Santa Fe i Juan Manuel Mercant, amb càrrecs a una casa uruguaiana, també són testimonis de la recentment reactivada causa judicial.

La situació de tots ells no és gens còmoda i més després de l'advertència de la Sala Civil i Penal: «L'instructor, si hi ha raons, haurà de canviar l'estatus testifical pel d'imputat si un o alguns testimonis, en les seves declaracions, s'autoinculpen o l'aconsella el desenvolupament d'aquestes». Durant la breu instrucció desplegada per Monserrat, només ell i el Ministeri Fiscal pogueren escoltar les explicacions dels responsables del Cens, atès el secret del sumari decretat per l'instructor.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris