algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

El Govern demanarà una revisió de la llei d'adquisició de sòl

Aquesta norma encareix el preu de la vivenda, segons el conseller


En l'acte de presentació de les dades sobre l'evolució del Pla Estatal d'Habitatge 2002-2005 a les Illes Balears, el conseller d'Obres Públiques, Habitatge i Transports, Francesc Quetglas, va detallar les peticions que la Conselleria traslladarà al Ministeri de Foment en una reunió que se celebrarà el proper dia 17.

El Govern balear exigirà al Ministeri de Foment que modifiqui la llei estatal d'adquisició de sòl perquè les expropiacions de sòl amb finalitats edificatives no es paguin a preu de mercat sinó a preu de cost real. Segons el conseller d'Obres Públiques, Francesc Quetglas, «aquesta llei ha provocat que existeixi una gran quantitat de sòl urbanitzable que encareix el preu de la vivenda».

El conseller va expressar que mai en la història hi havia hagut tant d'habitatge urbanitzable, amb tota Espanya s'arriba a 7 milions. La pitjor conseqüència d'aquest «diagnòstic equivocat» és la repercussió sobre el preu de la vivenda. Segons Quetglas «el sòl pot arribar a significar un 30% en el preu final de la vivenda, quant per obtenir uns preus adients, el sòl no hauria de sobrepassar el 15% del preu final de la vivenda».

Francesc Quetglas va qualificar d'«injust i inconstitucional» que les administracions quan fan una expropiació hagin de pagar l'expectativa de negoci. En conseqüència, «el preu de les vivendes acaba encarint el preu del sòl». És a dir, «la imperiosa demanda de vivenda fa incrementar el preu del sòl». Amb tot això, segons Quetglas «el govern estatal s'equivoca amb el diagnòstic de la situació, és a dir ells creuen que com més sòl disponible més barata serà la vivenda, però aquesta no és la realitat».

Segons el Ministeri de Foment les comunitats autònomes han de revisar la política d'adquisició de sòl i no l'Estat, per a Quetglas és el govern central el que ha d'escoltar les propostes de les comunitats autònomes i sensibilitzar-se. En la reunió del proper dia 17 amb el Ministre Àlvarez-Cascos el Govern sol·licitarà l'increment d'objectius per a les Illes Balears del Pla estatal d'habitatge, atesa l'alta demanda, la revisió de la legislació estatal de valoracions de sòl per contribuir a rebaixar el preu del sòl i la recuperació de la línia d'ajuts destinats a l'adquisició de sòl.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris