algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín:
17°

Els centres de salut comencen a patir coes per virus i refredats

Les malalties de temporada afecten també l'assistència escolar i laboral

CARLES CANALS. Palma.
Tot comença amb un malestar fort, mucositat abundant, vermellor d'ulls, irritació de gargamella i, sovint, nàusees, diarrees i mal de ventre; la persona pot observar, astorada, que no té febre, tot i que el seu estat lamentable el dissuadeix d'anar a fer feina o a classe, si n'és el cas. I si bé són pocs els qui arriben a la consulta del metge, els centres de salut s'omplen de gom a gom.

Els símptomes abans descrits corresponen a les virasis de tardor, pròpies de les primeres davallades de temperatura, i causen una bona part de l'absentisme laboral i escolar en aquesta època de l'any. Però la seva incidència real en la població no s'ha calculat mai, atès que aquestes petites infeccions víriques no es consideren de declaració obligatòria al Centre Nacional d'Epidemiologia.

Tampoc no se'n coneix amb certesa l'impacte sobre el rendiment laboral, ja que la durada de la malaltia és breu, entre tres i quatre dies, de manera que en la major part de casos ni les empreses ni les administracions públiques no reben constància dels motius de la baixa. «Una grip», diu el treballador, però no és el virus de la influenza que l'ha immobilitzat tres dies.

Els centres de salut, on el Sindicat Mèdic i el d'Infermeria acusen la massificació de temporada baixa, registren llargues coes i esperes aquests dies, encara que -com ja s'ha dit- la major part de pacients de virasis no acudeixen a la visita ni a l'hospital. Són les persones que pateixen malalties respiratòries cròniques i la gent gran que veuen més minvada la seva qualitat de vida i s'arrisquen a la insuficiència respiratòria, igualment que amb la grip.

Aquesta darrera malaltia, que enguany no ha fet encara la seva entrada a les Illes Balears -just se n'havien detectat tres casos fins a la tercera setmana de novembre-, es diferencia de les virasis de temporada per la seva gravetat -pot ser mortal per a les poblacions de risc descrites-, però també perquè sempre va acompanyada de febre alta i del característic dolor muscular que la gent anomena «mal d'ossos».

Beure líquid
Les virasis de temporada no tenen cura, com tampoc no en té la grip: just es poden suavitzar els seus símptomes desagradables. La recomanació és beure molt de líquid i limitar la ingesta d'aliments a menjars molt suaus, per facilitar-ne la digestió. Molts de metges desaconsellen estar al llit, i molts neguen també que hi hagi necessitat d'anar a la consulta mèdica, encara que això sembla una recomanació interessada, per no saturar els centres de salut.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris