algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
19°

Els partits assoleixen un acord històric perquè el Parlament nomeni els síndics de comptes

L'elecció del Síndic de Greuges haurà d'esperar fins el febrer per fermar un pacte definitiu

J.MESTRE.Palma.
Els grups polítics amb representació parlamentària varen arribar ahir a un acord històric, ja que pactaren el nomenament dels tres síndics de comptes, una figura que va ser creada pel Parlament fa 15 anys. Després de mesos i mesos de negociacions en secret, els partits del Pacte de Progrés i el PP varen arribar anit passada a l'acord definitiu per elegir els tres síndics, uns nomenaments que probablement seran fets públics avui mateix durant l'acte de celebració nadalenca que ha organitzat la cambra autonòmica.

La decisió unànime dels grups parlamentaris és que la proposta consensuada sigui votada en el ple del Parlament del proper dimarts. Han hagut de passar 15 anys per poder complir una llei creada pel Parlament per fiscalitzar els comptes del Govern. Actualment, el compliment dels pressuposts era revisat únicament pel Tribunal de Comptes de l'Estat, encara que amb molts anys de retard. De fet, i fins a l'aprovació de la sindicatura, els grups polítics acordaren la creació d'una comissió tècnica per revisar els comptes de l'Executiu, però tots els components varen dimitir a principi de legislatura.

L'acord assolit anit ha obligat tots els grups a realitzar un gran esforç. El PP ha proposat un dels candidats; el PSM, un altre dels síndics i el tercer integrant de la Sindicatura de Comptes ha estat elegit pels socialistes. S'ha donat la circumstància que el candidat del PSOE també havia estat suggerit pel PP, una circumstància que ha facilitat el consens.

Una de les característiques que uneix els tres candidats és que cap no pertany o no ha format mai part d'un partit polític. D'altra banda, l'elecció de la Sindicatura de Greuges sembla que haurà d'esperar almanco fins el mes de febrer. Els grups polítics estan d'acord que el futur síndic sigui proposat pel PP, però encara no s'ha tancat cap pacte respecte d'això.

Els populars havien proposat una persona per al càrrec, però varen fer marxa enrere fa només uns dies. Fonts del Pacte varen donar per fet que es produirà un acord quan comenci el proper període de sessions. La Sindicatura de Greuges va ser creada per llei el 1993, però des de llavors mai no s'havia intentat ni el més mínim acord per al nomenament de qui serà el Defensor del Poble de les Balears.

Negociació
L'elecció dels síndics es va començar a negociar fa dos anys però no s'arribà a cap acord. Tot i això, el president del Parlament, Maximilià Morales, va impulsar unes negociacions que s'han intensificat.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris