algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
16°

El TSJB reobre el cas Formentera i n'ordena noves investigacions

Obliga l'instructor a esbrinar l'actuació de l'Oficina del Cens

La Sala Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia ha revocat per segona vegada l'arxivament del cas Formentera decretat pel magistrat instructor, Antoni Monserrat, ja que admet els tres recursos d'apel·lació presentats per l'acusació particular (PSIB-EU), l'acusació popular (PSM) i la defensa dels funcionaris de l'IBDI imputats en la causa per la presumpta contractació de Maripau Segura.

La resolució, de 27 pàgines i amb data del dilluns dia 9, conclou que encara romanen diversos extrems per esbrinar en via judicial per «la seva possible transcendència penal i no merament administrativa».

El TSJB centra les actuacions que haurà de desenvolupar l'instructor en l'Oficina del Cens Electoral (OCE); en la realització d'una Comissió Rogatòria a l'Argentina, perquè declarin els emigrants inscrits a Formentera i que pot ser a través de videoconferència i, finalment, en les declaracions d'onze testimonis, entre els quals es troben els màxims responsables dels consolats d'Espanya a Rosario i a Santa Fe.

El magistrat ponent, Antoni Capó, formalitza una extensa anàlisi de les actuacions realitzades per Antoni Monserrat en el termini en què decretà el secret sumarial una vegada assumida la causa pel Tribunal Superior, centrada en l'OCE. No obstant això, puntualitza que «només pot analitzar si els fets, indiciàriament, poden ser o no constitutius de delicte». L'acte de revocament estableix fins a quatre tipus de suposades irregularitats.

La primera es refereix a un emigrant, Guillermo Martín, que estava inscrit a l'Hospitalet de Llobregat i que finalitzà com a votant formenterenc. Segons la Sala Civil i Penal del TSJB, en aquest cas s'hauria infringit la Llei de règim electoral (Loreg), que castiga els funcionaris públics que fraudulentament incompleixin les normes d'exhibició del cens electoral o admetin canvis de municipi d'inscripció una vegada convocades les eleccions. «Com que no s'ha preguntat a ningú sobre aquests fets és prematur descartar, des del començament, la possibilitat de frau», conclou el TSJB.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris