muy nuboso
  • Màx: 11°
  • Mín:
10°

Balears vol ajudes per compensar la insularitat al sector primari

Mateu Morro proposa declarar totes les Illes zones desafavorides

La Conselleria d'Agricultura començarà a reclamar a l'Estat i a la Unió Europea diverses mesures per compensar els sobrecosts que suporta el sector primari balear a causa de la insularitat, com ara el fet de declarar totes les Illes zones desafavorides i incloure els territoris insulars en l'Objectiu 1.

El conseller Mateu Morro va explicar ahir que el seu departament ha elaborat un informe en què es posen de manifest els «greuges» que sofreix el camp balear pel fet insular, que contribueixen a obstaculitzar el desenvolupament socioeconòmic i empresarial de les Illes.

L'estudi, que farà arribar al ministre d'Agricultura, Miguel Arias Cañete, i en els pròxims dies al director general del ram de la Comissió Europea, José Manuel Silva Rodríguez, i a altres autoritats durant una visita a Brussel·les, evidencia que els sobrecosts motivats per la insularitat són especialment significatius en el cas del transport.

Així, el cost de transportar un contenidor de mercaderies de 40 peus des de Maastrich fins a Balears és de 4.585 euros, una quantitat que supera el que suporten illes veïnes com Còrsega o Sardenya (3.321 i 4.030 euros, respectivament), que dobla el de la mitjana de les 15 capitals europees (2.290) i s'assembla al de l'illa ultraperifèrica de Martinica, al Carib, que arriba als 4.775 euros.

Aquests costs, que en resum són 2,5 vegades més elevats que a la mitjana de les quinze capitals de la UE, és important si es té en compte que la dependència a l'exterior del sector agrari balear supera el 40 per cent. En l'informe s'aborden també altres qüestions que suposen un «clar desavantatge competitiu» per a les Illes, com són la major presència de pràctiques d'oligopoli a causa del caràcter fragmentat dels mercats insulars i de les reduïdes dimensions de les empreses que els conformen.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris