nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
12°

El TC retreu a un magistrat que inspeccionàs la sincronització d'uns semàfors

Estima que causà indefensió a una companyia d'assegurances, però no admet el recurs d'empara


La Sala Segona del Tribunal Constitucional (TC) ha retret a un magistrat de l'Audiència Provincial de Palma que anàs al carrer de Sant Ferran a comprovar la sincronització dels semàfors com a pas previ a la resolució d'un recurs d'apel·lació presentat per la condemnada al pagament d'una indemnització després de sofrir un accident de trànsit.

A pesar de l'advertència al magistrat, el TC ha decidit no admetre a tràmit el recurs d'empara presentat per la companyia d'assegurances, que era la mateixa que tenien contractada els dos conductors (un home i una dona) implicats en el sinistre, malgrat que el resultat econòmic per a l'empresa era pitjor una vegada que l'Audiència Provincial estimà el recurs de la condemna en primera instància i decidí canviar el resultat de la resolució.

Segons la sentència del jutjat d'instrucció tres de Palma, la conductora havia d'indemnitzar l'home amb 1.036.000 pessetes, mentre que segons l'Audiència, era el conductor qui havia de pagar a la dona 10.102.156 pessetes.

La companyia, en recórrer davant el Tribunal Constitucional, al·legà l'absència de les mínimes garanties processals en «l'anormal reconeixement judicial» i que li havia causat indefensió, ja que la sentència dictada en grau d'apel·lació es basà exclusivament en el resultat d'aquesta comprovació realitzada pel magistrat, una prova no sol·licitada per cap de les parts.

En concret, el jutge es personà en el creuament dels semafors entre els carrers de Sant Ferran i de Llibertat i computà els periodes de sincronització semafòrica. En les seves recerques, comprovà, tal i com recull la sentència de l'Audiència, que «només un dels vehicles accedí a la confluència autoritzat pel seu semàfor en verd i aquest només pogué ser el de la conductora».

El Tribunal Constitucional centra el debat en l'existència o no d'indefensió, i assenyala que, efectivament, l'actuació judicial té el caràcter de prova sense que s'hagi donat a les parts cap possibilitat d'intervenció. L'alt tribunal indica que només es pot demanar l'empara, quan s'han exhaurit tots els procediments establerts que passaven per la petició de nul·litat de les actuacions per intentar corregir o reparar la suposada vulneració. En botar-se aquest tràmit, el TC ha resolt no admetre el recurs.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris