algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

Son Llàtzer supera l'activitat de parts prevista i cerca comares

L'hospital atengué 20 parts el mes de gener i 144 el novembre

CARLES CANALS. Palma.
L'hospital de Son Llàtzer celebrà els dies passats el naixement número mil a la seva segona planta, una xifra que la planificació inicial del centre establia per a l'any vinent; poc després de la celebració el nombre de parts ja s'acostava als 1.050, i les previsions són que abans del capdany s'hauran superat les 1.300 assistències. En altres paraules, s'ha passat dels 20 parts atesos el mes de gener als 144 de novembre, tot esperant un mes de desembre que tradicionalment és abundós en naixements.

Aquest increment ha fet augmentar també les previsions en les àrees físiques de l'àrea que dirigeix el doctor Adolfo Marqués. El nombre de sales de dilatació -a Son Llàtzer s'empra la mateixa sala per a l'espera que per al part- s'incrementarà aviat de tres a quatre, que s'afegiran al quiròfan per a cesàries, al paritori d'alt risc i a les habitacions on s'efectua la vigilància prepartal. «Davant l'augment de la demanda, necessitam un increment de la plantilla, tot i que és massa prest per calcular-la», explica Marqués. En l'actualitat, l'àrea es troba mancada de comares, com la major part d'hospitals i clíniques illenques, atesa la manca de professionals especialitzades.

En l'actualitat, l'hospital compta amb sis comares i una coordinadora, que han hagut de coordinar un sistema especial de guàrdies per atendre tota la població que arriba diàriament a aquest hospital.

L'equip es complementa amb tretze infermeres i dotze ginecòlegs. Tot i el creixement, els 36 llits disponibles encara no han estat tots utilitzats, atès el caràcter resolutiu de les assistències ginecològiques i d'obstetrícia a Son Llàtzer. Segons Marqués, un 70 per cent de les intervencions ginecològiques que es fan a Son Llàtzer empren la cirurgia major ambulatòria, que minimitza l'estada hospitalària fins a 2'8 dies de mitjana. La residència mitjana en casos de cesària és de tres dies, inclosa la vigilància prèvia al part. I els resultats clínics acompanyen fins ara els de gerència. Els més de 1.030 parts registrats fins el 30 de novembre just comptabilitzaren quatre exitus, tots ells fetus morts abans del part. Cada ginecòleg de Son Llàtzer atén una mitjana de 20 pacients diaris; però si la xifra no sembla elevada s'ha de considerar que les consultes són d'alta resolució i inclouen la pràctica d'ecografies. Per Marqués, els resultats no seran sostenibles gaire temps, si no s'incrementa la plantilla, especialment amb el convenciment que Son Llàtzer «salvarà l'hivern», en referència clara a saturacions de Son Dureta.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris