nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 12°
17°

Premi per a un nin constitucionalista

La polèmica sobre la lleialtat al rei enrareix l'ambient en la celebració del Dia de la Constitució

74866

Quan els discursos s'acaben i els cambrers entren en escena, els polítics s'afluixen el nus de la corbata i fan com qui arriba a casa per canviar-se les sabates per unes pantufles. Ahir, en l'acte de celebració del Dia de la Constitució, res d'això va passar com tocava. La tensió preelectoral contaminava un ambient tèrbol i fred que ningú respirava a gust. Això sí, els canapès, més orientals que mai, tornaren a ser devorats.

El manual per a principiants indica que, en temps de distensió, els polítics de color vermell són capaços d'establir una conversa més o menys llarga amb els seus homòlegs de color blau. Amb comptades i fugaces excepcions, al patí de la Misericòrdia els grupets es van formar tot d'una: el Pacte amb el Pacte i el PP amb el PP. I amb una gran facilitat, bombardejaven amb crítiques els veïns.

Com ja ve sent habitual darrerament, entre el Pacte es van evidenciar diferències. Es va poder apreciar una vistosa discussió entre el senador autonòmic Manolo Cámara i el president Francesc Antich per allò de les esmenes als pressuposts de l'Estat. I també es va veure un Antich amb una preocupació per les relacions entre Esquerra Unida i Els Verds que creix a mesura que s'apropa el 'dia D'.

El president sap que en l'estira"i"arronsa d'aquestes dues petites formacions s'hi juga el càrrec. Els populars d'aquí es miren la disputa amb la rialla sota el nas. Saben que hi ha uns escons en joc que poden canviar majories. Al seu portaveu parlamentari, Joan Flaquer, no li va agradar el discurs d'Antich, que va trobar poc institucional i «victimista». Si que considerà adient la referència que Catalina Cirer va fer a la necessitat de mantenir la lleialtat al rei en l'acceptació de càrrecs. Precisament aquesta polèmica va centrar gran part de les converses i va ser, també, motiu de broma.

El PP sembla tenir clar que Jaume Matas tornarà i que ho farà amb l'aval de les inversions que Madrid fa i farà a Balears. Altres creuen que abans caldrà que s'espolsi les taques del Prestige.

Ahir no va intervenir però va presidir l'acte i va rebre felicitacions. Maria Antònia Munar, envoltada pels seus "Maximilià Morales i Miquel Nadal, entre altres", es va quedar al refugi de la carpa muntada per a l'ocasió i no va sortir a brindar amb la resta de convidats. Després d'una ràpida incursió al món exterior, Antich també va elegir la carpa per refugiar-se del fred.

El seu discurs, amb referències a un major autogovern, sense tancar la porta a una futura reforma de la Constitució i amb reivindicacions clares cap a Madrid, hauria rebut la firma de qualsevol nacionalista. Ahir el PSM no hi era "tampoc Els Verds. Tothom sap que els de Sampol i Morro no celebren la festa de la Constitució. Tot i això, la seva absència fou recordada pel popular Flaquer, que els va posar la segona falta en una setmana després que tampoc asistissin a l'acte d'homenatge a les vístimes del terrorisme.

Si el missatge d'Antich no va agradar el PP, com era d'esperar, si que va rebre l'aprovació dels seus socis Munar i Rosselló. El conseller de Treball va coincidir amb la presidenta que cal avançar cap a un Estat Federal. Munar va constatar que els aplaudiments rebuts per Antich significaven que el seu discurs havia agradat a l'auditori. El mateix va dir de Cirer. La presidenta va oblidar que ahir el més aplaudit fou l'alumne de l'IES de sa Pobla, Jaume Solivellas, després de llegir la seva redacció sobre una Constitució que complia 24 anys.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris