algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 11°
11°

Antich ataca la discriminació de les Balears en el Dia de la Constitució

Exigí el màxim d'autogovern per superar els menyspreus envers la insularitat

64070

Antich va concloure l'acte que també presidiren Catalina Cirer i Maria Antònia Munar, qui no intervingué.

J.T.

El president balear, Francesc Antich, va aprofitar la celebració del Dia de la Constitució per demanar més autogovern i per denunciar els «desequilibris» i «discriminacions» derivats del fet insular que l'Estat ha de corregir, en compliment d'una Carta Magna que no s'ha d'assumir com intocable.

Davant prop de 200 convidats, Antich va llegir un discurs força reivindicatiu en el qual va demanar «el màxim desplegament del nostre autogovern dins el que marca la Carta Magna» però sense renunciar als «canvis constitucionals»; i va denunciar que «un Estat de dret no pot discriminar un conjunt de ciutadans només pel fet de viure en un arxipèlag».

El president va exigir el compliment de la norma suprema i en concret l'article que «més singularment afecta el conjunt de drets dels ciutadans d'aquestes illes: el 138.1», que situa l'Estat com a garant de l'equilibri entre les diferents parts del territori.

El cap de l'Executiu va posar de manifest que el fet insular «genera importants desequilibris socials i econòmics que han de ser corregits» i, en aquest sentit, «les Illes Balears pateixen una situació d'injustícia històrica» perquè «un estat de dret no pot discriminar un conjunt de ciutadans només pel fet de viure en un arxipèlag».

En un missatge que hauria signat el més nacionalista "els representants del PSM foren els grans absents de l'acte institucional", Antich va apuntar que els ciutadans de Balears «compleixen àmpliament el precepte de la solidaritat entre territoris, però no reben les compensacions necessàries per la seva condició insular».

Les referències als desavantatges de la insularitat van servir al president per traslladar a l'acte de celebració del Dia de la Constitució la reivindicació de la que ha fet bandera en els últims mesos: l'increment del descompte aeri per als residents. «És difícil de comprendre que els nostres ciutadans hagin de suportar preus desorbitats per traslladar-se d'una illa a una altra», va dir el responsable autonòmic.

«Les dificultats, l'encariment del transport aeri, les compensacions dels inconvenients de la nostra insularitat, han de ser corregits d'immediat. Han de deixar de ser una mancança històrica del nostre país». El cap de l'Executiu també va aprofitar el seu discurs en l'acte de celebració del Dia de la Constitució precisament per treure ferro a una futura reforma de la norma suprema. Antich considerà «absurd assumir com a dogma, una norma que nosaltres mateixos vàrem dictar» i apuntà que «els canvis constitucionals fets des del consens, la serenitat i el seny no ens han de fer por».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris