muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín:
16°

Hisenda començarà a verificar les primeres liquidacions de l'ecotaxa al final de gener

Les inspeccions s'iniciaran després que els hotelers hagin presentat el resum anual


Els inspectors de la Conselleria d'Hisenda començaran a verificar a finals de gener si els substituts del contribuent de l'ecotaxa, els hotelers, han complit els seus deures tributaris en relació a aquest impost. La data per iniciar les inspeccions es correspon amb la finalització del termini per presentar el resum anual, una obligació establerta per la normativa que regula l'ecoimpost.

La tasca dels inspectors suposarà una doble comprovació, segons explicà el secretari general tècnic de la Conselleria d'Hisenda, Lluís Llinàs. Per una banda, que els hotelers s'han inscrit en el cens de contribuents abans de l'entrada en vigor de l'ecotaxa i han elegit el sistema per pagar (mòduls o estimació directa) i, després, verificar que les liquidacions s'han ajustat a l'activitat declarada pels empresaris.

En cas que es detectin irregularitats que no es derivin d'errors o omissions, sinó que siguin imputables al subjecte passiu de l'impost, s'aplica la Llei general tributària, vigent per a tot l'Estat. Les sancions es regulen en funció de la seva importància i poden ser greus o molt greus. Malgrat això, segons Llinàs, «no es pot generalitzar i s'ha d'analitzar cas per cas».

Una vegada iniciat l'expedient, es dóna un termini al contribuent perquè presenti al·legacions fins que arriba la resolució administrativa ferma que, en tot cas, es pot recórrer a la jurisdicció contenciosa. Precisament per reforçar les tasques de comprovació tributària, la Conselleria d'Hisenda ha encetat un procés per ampliar la plantilla, a través del sistema d'oposició, que contempla la cobertura de nou places que s'afegiran a les ja existents. En finalitzar el procés, hi haurà unes 16 persones destinades exclusivament a la inspecció.

Lluís Llinàs explicà que el Departament Jurídic Tributari ha elaborat un pla d'inspecció «que funciona des de la més estricta confidencialitat», de tal forma que les actuacions concretes només les coneixen els inspectors. Els especialistes d'aquest cos es dirigeixen als sectors on es donen els majors indeixs de frau (especialment l'immobiliari). A través d'un conveni subscrit amb l'Agència Tributària, dirigida per Ignacio Fernández Alegría, les dues administracions, central i autonòmica, actuen de forma coordinada i intercanvien informació.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris