bruma
  • Màx: 18°
  • Mín: 10°
10°

Els experts creuen que amb el pla de contingència balear la tragèdia del 'Prestige' hauria estat menor

La Conselleria d'Interior ha ofert el programa als governs central i gallec sense obtenir cap resposta

Els experts en vessaments d'hidrocarburs de les Illes Balears consideren que amb el pla que actualment té la Conselleria d'Interior, la catàstrofe dePrestige a Galícia hauria estat menor. Així ho va assegurar ahir el doctor Ramon Bergueiro, autor del pla de contingència de l'Arxipèlag, l'únic que actualment existeix a l'Estat espanyol i que ja s'ha ofert a les autoritats competents, sense que s'hagi rebut cap resposta.

El pla balear ha costat 250.000 euros i és fruit d'un conveni de col·laboració, signat l'any 1999, entre la Conselleria d'Interior i la Universitat de les Illes Balears. El conseller d'Interior, Josep Maria Costa, va assegurar ahir que actualment es poden saber quins són els riscs a què està sotmesa la zona marítima que envolta l'Arxipèlag i «de quins mitjans disposam».

El pla es basa en la simulació per ordinador d'un hipotètic vessament al mar balear, amb el qual «podem saber com evolucionarà el vessament i, per tant, com actuar». Els estudis comprenen també un procediment operacional per a la neteja i restauració de les costes afectades i permeten conèixer finalment les conseqüències que tendria la catàstrofe.

Costa va explicar ahir que la seva Conselleria va posar ràpidament el pla a disposició del Govern central i de la Conselleria d'Agricultura i Pesca gallega, sense que fins ara s'hagi rebut resposta. El conseller va avançar que també es va oferir al Govern gallec la possibilitat d'enviar un equip humà especialitzat en tasques de protecció civil que, de moment, tampoc no s'ha concretat. Sí que hi han mostrat interès els governs d'Astúries i el País Basc.

En aquest sentit, el responsable del pla balear, el professor de la UIB José Ramón Bergueiro, va apuntar que si s'hagués aplicat aquest pla la situació a Galícia «hauria estat menys dramàtica». Segons el professor d'Enginyeria Química, el pla balear es podria aplicar a Galícia sense problemes perquè el programa conté informació de totes les platges de l'Estat i només hauria calgut introduir les dades dels vents i dels corrents i marees de la zona.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris