nubes dispersas
  • Màx: 15°
  • Mín:
16°

Les cambres de les Balears i Canàries s'uneixen per no pagar taxes portuàries

Reclamen a Madrid que acabi amb aquest «greuge comparatiu»

Les cambres de Comerç de Gran Cànaria, Tenerife, Ceuta, Menorca, Mallorca, Eivissa i Formentera exigiran al Govern central que compensi els ports respectius per les taxes de transport de mercaderies, amb la finalitat d'evitar «una injustícia important que implica un greuge comparatiu» a totes aquestes regions, segons denuncià ahir el president de la Cambra de Mallorca i les Pitiüses, Miquel Lladó.

Els presidents d'aquests organismes, que es reuniren ahir a Palma, volen repetir les actuacions com a grup de pressió, tal com ja succeí davant de l'intent de liberalitzar en bloc els aeroports. «En aquella ocasió aconseguírem una marxa enrere i ara hem tornat a abordar el tema del transport de mercaderies de manera conjunta», digué Lladó.

El president de la Cambra de Comerç quantificà en 30 milions d'euros (5.000 milions de pessetes) aquest sobrecost per les mercaderies, mentre que el REB inclou un capítol del 10% (tres milions) per aquest concepte. Aquesta xifra és similar a la que paguen a Gran Canària i a Tenerife, segons confirmaren els presidents dels organismes camerals d'aquelles illes, Luis Miguel Suárez i Ignacio González.

Miquel Lladó digué que del cost total de les mercaderies, un 45% és per pagar el vaixell, un 34% cobreix l'activitat dels estibadors, un 13% és per les taxes i la resta, per altres conceptes. En un trajecte d'un vaixell tipus, de 13 tones de tara i 22 de mercaderies, entre Palma, Barcelona i Palma, la taxa portuària (T-3) que es paga en sortir i entrar de cada port suposa una despesa de 150 euros.

En canvi, un camió amb la mateixa càrrega que vagi de Barcelona a Saragossa, una distància similar, no abona taxes i, si vol utilitzar les autopistes de peatge, paga 24 euros. Lladó va informar que una vegada que es ratifiqui per part de cada Cambra la proposta d'eliminar la taxa T-3, traslladaran la seva demanda al Govern central, als autonòmics i als partits polítics.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris