algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 12°
21°

El Pacte es planteja mantenir la lleialtat al rei en el jurament

Els socialistes, disposats a donar suport al vot particular del PP

T.G./N.D./J.M. Palma.
El polèmic article del Reglament del Parlament sobre el jurament dels diputats podria tornar a la seva redacció original. Els socialistes s'estan plantejant votar a favor del vot particular del PP perquè l'article aprovat en comissió sigui modificat i es mantingui la redacció vigent abans d'aprovar l'esmena presentada per Esquerra Unida. És a dir, la fórmula de jurament inclourà la lleialtat al rei. Alguns partits del Pacte podrien sumar-se al PP i PSOE amb la intenció d'evitar que continuï una polèmica que ha traspassat l'àmbit balear.

Per la seva banda, el Partit Popular anuncià ahir que el partit presentarà mocions a tots els Ajuntaments contraris al canvi del reglament del Parlament. La moció expressa el rebuig enèrgic del nou sistema de promesa i insta el Parlament a retirar-lo. El text també reclama el respecte per la figura del rei. La diputada Rosa Estaràs va dir ahir que «l'esperit del canvi de reglament va més enllà i atempta contra el respecte a la monarquia». Estaràs reclama al president Antich que rectifiqui i que faci tornar a la fórmula anterior.

Mestrestant, ahir matí els diputats socialistes, Andreu Crespí i Antoni Diéguez, encara varen justificar la nova fórmula de jurament i atacaren amb duresa els conservadors, als quals varen responsabilitzar de «polemitzar i mesclar en aquest aldarull la figura del rei». Els dos diputats varen deixar clar que el canvi proposat per EU només pretén fixar una fórmula concreta per a l'acte de promesa.

Segons els socialistes, el reglament diu que el diputat haurà de «prestar, a la primera sessió del ple a la que assisteixi, el jurament o promesa d'acatar la Constitució i l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears». Amb tot el text no fixa cap model. La proposta d'EU exposa que el diputat «haurà de prestar jurament o promesa sota la forma de: jurau o prometeu acatar la Constitució Espanyola i l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris