algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

Caro tornarà a repartir targetes bàsiques tot i l'oposició de Madrid

Benestar Social invertirà 1.680.000 euros a augmentar pensions

JOAQUIM TORRES. Palma.
La Conselleria de Benestar Social invertirà 1.680.000 euros per tornar a repartir l'any que ve unes 10.000 targetes bàsiques entre els jubilats amb pensions menys baixes, tot i les crítiques que la iniciativa ha rebut des del Govern central. Per a l'edició de l'any vinent, les targetes tornaran a contenir 180 euros (30.000 pessetes) anuals en doblers electrònics que els beneficiaris podran destinar a la compra de productes bàsics.

Benestar Social valora de manera molt positiva una iniciativa que ha contribuït a incrementar entre un 5 i un 6 per cent les pensions dels beneficiaris -discapacitats i població amb pensions més baixes-.

La campanya es repetirà malgrat que el secretari d'Estat de la Seguretat Social, Gerardo Camps, la definí divendres com una pràctica de «clientelisme polític» que no «beneficia gens ni el conjunt del sistema ni els pensionistes amb qui es vol mercadejar».

L'Executiu central ja va presentar recurs al Tribunal Constitucional contra la decisió del Govern balear de complementar amb les targetes les pensions de les Illes, que són de les més baixes de l'Estat. Camps va assegurar que «no podem compartir que s'usin vies indirectes, subterfugis per completar aquestes rendes».

La consellera de Benestar Social, Fernanda Caro, va assegurar que l'experiència «es continuarà l'any que ve perquè es pot considerar una mesura clientelar, però el que és obvi és que la gent rep un benefici clar i es tracta de persones que es troben en una situació molt necessitada».

A hores d'ara, els doblers d'aquestes targetes ja han estat emprats pels usuaris. Des de l'Institut Balear d'Afers Socials (IBAS, dependent de la Conselleria de Benestar Social) es destaca l'ús racional que s'ha fet d'aquestes targetes Master Card, proveïdes per la Caixa de Colonya, ja que els usuaris han trigat entre cinc i sis mesos a acabar-ne el crèdit.

Contràriament a les expectatives més pessimistes -sobre un possible ús pervers d'aquest complement-, les despeses s'han disribuït en diverses operacions i la major part d'adquisicions efectuades amb la targeta (un 87'9%) han estat en supermercats i en botigues de queviures, tal com preveia la Conselleria. Molt per sota, un 5'9 per cent de les compres s'efectuaren en farmàcies, on els usuaris de la targeta es proveïren de material que no sufraga la Seguretat Social. L'adquisició de roba i de calçat ha sumat un 6'2 per cent de les compres.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris