nubes dispersas
  • Màx: 14°
  • Mín: 10°
11°

Entitats privades gestionaran espais protegits a canvi d'incentius fiscals

La nova llei de biodiversitat legalitzaria la figura de la custòdia del territori a les Balears

96600

Els propietaris del parc del Llevant seran dels principals beneficiats.

La iniciativa privada tindrà la possibilitat de gestionar directament amples zones ubicades en espais protegits a canvi de beneficis fiscals i de subvencions directes per a la seva conservació. La polèmica llei de biodiversitat, que es troba en aquests moments paralitzada al Parlament, preveu donar cobertura legal a una nova fórmula de gestió anomenada custòdia del territori. Així ho posa de manifest el text legal en l'article 98.

Aquest sistema suposa que els propietaris de finques de gran valor ecològic puguin cedir-ne el manteniment i la gestió a entitats privades, preferentment fundacions, sense perdre cap dret de propietat ni d'ús de les seves parcel·les.

Aquestes societats s'encarregarien de dur els cultius o les zones boscoses incloses a les finques, això sí, amb acords específics amb els propietaris.

De tota manera, les actuacions que es realitzassin a les finques haurien d'anar en consonància amb les directrius per a espais protegits marcades des de la Conselleria de Medi Ambient.

Els acords de custòdia obren una porta perquè aquestes entitats puguin accedir a importants desgravacions fiscals, de la mateixa manera que els propietaris de les terres. També es donaria prioritat a aquests pactes de gestió a l'hora de donar subvencions mediambientals directes.
Això sí, el projecte de llei parlamentària exigeix que aquestes entitats siguin sense ànim de lucre i que persegueixin finalitats purament ambientals.

A més, per controlar aquest tipus d'acords la Conselleria de Medi Ambient crearia un registre d'acords de custòdia del territori, en el qual estarien obligats a inscriure's els propietaris que s'acollissin a aquesta fórmula.

La llei no fixa en cap moment el règim d'ajudes que podran percebre els propietaris i les fundacions, ja que haurà de ser després el Govern qui ho desenvolupi.

La Conselleria de Medi Ambient considera que es tracta d'una via innovadora per al manteniment d'espais protegits, sobretot perquè representa una falta d'intervencionisme quasi total per part de l'Administració.

D'aquesta manera, es vol posar un exemple als col·lectius socials que ara s'oposen a la llei que la normativa no és per res intervencionista en la majoria d'aspectes i que no suposarà cap tipus de perjudici real als propietaris.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris