muy nuboso
  • Màx: 12°
  • Mín:
10°

Balears sol·licita 333 treballadors de fora de la UE per l'any que ve

Aquesta xifra està molt per sota de la petició anterior, de 2.850 persones

Els agents socials de les Illes Balears han sol·licitat al Govern central 333 treballadors estrangers per a l'any que ve. La comissió que cada any demana el contingent de treballadors estrangers necessari a les Balears es va reunir fa tres setmanes i mitja per consensuar, entre tots els seus integrants, la proposta que fan al Govern central amb vista al 2003. Així doncs, els representants de la Delegació del Govern; del Servei d'Ocupació de les Illes Balears (SOIB, dependent de la Conselleria de Treball del Govern); dels sindicats majoritaris, UGT i CCOO; i de la patronal Caeb han demanat 118 treballadors estrangers per a l'any 2003. En aquesta xifra no s'han inclòs els jornalers del camp, ja que Unió de Pagesos, Asaja i els sindicats no han fet encara els seus càlculs.

Així, d'aquests 118 treballadors, segons la comissió dos són necessaris com a metges especialistes en ginecologia, obstetrícia i cures intensives; quatre com a oficials maquinistes; 50 com a fusters; nou com a pintors envernissadors i empaperadors; quatre com a enrajoladors i assimilats; dos com a artesans de la fusta; 28 com a ebenistes; sis com a tapissers o flassaders i tretze com a peons forestals. En principi, s'ha sol·licitat aquests treballadors per un període inicial de sis mesos, llevat dels metges, que serien indefinits. En acabar aquest termini, podrien retornar al seu país.

La comissió, després de les converses, va decidir també rebutjar la petició de 50 dependents de botiga, de magatzem, de quiosc o de mercat; de 12 instal·ladors d'envelats; d'11 conductors de furgoneta; de 7 conductors de camions i de 50 netejadors o netejadores. Quat al sector del camp, Unió de Pagesos havia demanat 160 treballadors nous i que 70 poguessin repetir, en total 230, però just se n'han acceptat 215. Segons Joan Mas, president d'aquesta patronal, «els treballadors d'aquí no volen fer feina al camp.

De 70 persones aturades que he entrevistat darrerament, just quatre hi volien anar. Sense aquests treballadors estrangers el sector s'enfonsaria, no hi hauria gaire hortalissa mallorquina al mercat i quasi totes les empreses desapareixerien». Asaja encara no ha decidit quin nombre exacte d'extracomunitaris demanarà, però el seu president, Biel Company, avançà que «no en demanarem gaires perquè la tendència dels nostres associats és tenir gent fixa i aquest sistema de treballadors estrangers temporals no els va bé».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris