cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 22°
25°

L'atur a Balears pujà un 23'5% el setembre respecte a l'any passat

La CAEB anuncia que hi haurà més destrucció de feina en els pròxims mesos

El nombre d'aturats registrats a les oficines de l'INEM a Balears va augmentar, a finals del mes de setembre, en 1.112 persones respecte al mes d'agost, el que representa un augment del 5'87%, amb la qual cosa la xifra d'aturats se situa en 20.064 i la taxa d'atur en un 4'91 per cent de la població activa, la més baixa d'Espanya. Malgrat això, el mes de setembre finalitzà amb un augment de 3.823 persones aturades respecte del mateix mes de 2001, el que representa un creixement relatiu del 23'5 per cent.

Per sectors, l'atur registrat varià sobre el mes anterior en les següents magnituds: en Agricultura va pujà en 23 persones (23'23 per cent); en indústria augmentà en 9 (0'59%); en construcció baixà en 341 (-9'75%); en Serveis va pujar en 1.398 (10'78%) i en el col·lectiu de treballadors sense feina anterior va pujar en 23 (2'69%). Respecte al setembre del 2001 destaquen els 2.709 aturats més, al sector serveis. L'atur masculí se situà en finalitzar el mes de setembre en 9.402 persones i augmentà sobre el mes anterior en 239 (2'31%), mentre que el femení és en 10.662 pel que pujà en 873 (8'92%) sobre l'agost, amb la qual cosa, la taxa d'atur dels homes i de les dones se situà al 3'95% i en el 6'24%, respectivament. En comparació amb setembre del 2001, l'atur masculí augmentà en 2.374 persones i el femení en 1.449.

El nombre de contractes laborals firmats a Balears durant el mes de setembre, s'elevà a 23.037, és a dir, 3.729 menys que el mes d'agost, dels quals 2.098 varen ser indefinits, el que suposa un augment de 22 respecte al mes anterior. En l'acumulat gener-setembre s'han subscrit a Balears un total de 265.000 contractes de treball, i un 10'1% han estat indefinits. El director de Servei d'Ocupació de les Illes Balears (SOIB), Pere Mascaró, assenyalà que les dades d'atur mostren una visió «parcial» de la realitat del mercat laboral balear, ja que el Ministeri de Treball encara no ha fet públiques les dades d'afiliació a la Seguretat Social per comunitats autònomes, «l'atur creix en paral·lel en l'ocupació», va afirmar.

Mascaró va argumentar que «el petit augment de l'atur al setembre correspon al període d'acabament de la temporada turística, cosa que no representa cap canvi substancial sobre temporades precedents». L'economista de la patronal CAEB Vicenç Tur va destacar que, des del mes d'abril, les taxes d'atur a Balears estan registrant increments relatius pròxims al 20 per cent respecte a l'any passat, circumstància que va imputar al procés de ralentització econòmica a les Balears.

Tur va admetre que s'està produint un increment del nombre d'ocupats, però afirmà de la mateixa manera que el 80% dels nous llocs de treball són promoguts pel sector públic, per la qual cosa va considerar que aquest fet no implica un augment dels nivells de producció de l'economia. L'economista explicà que hi ha cert retard entre la reducció del creixement econòmic respecte dels nivells d'ocupació laboral, i va augurar que en els pròxims mesos creixerà l'atur i es reduiran els ritmes de creació d'ocupació.

CCOO
El secretari general de Comissions Obreres a les Balears, José Benedicto, va qualificar de «mala notícia» l'augment de la desocupació a les Illes durant el mes de setembre, increment que va atribuir directament al refredament de l'economia i al tancament anticipat de la temporada turística a l'arxipèlag. En tot cas, Benedicto va considerar, igual que Mascaró, que falta conèixer la dada d'afiliació a la Seguretat Social per poder avaluar el mercat laboral en el seu conjunt.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris