lluvia ligera
  • Màx: 15°
  • Mín:
11°

El consum elèctric actual és un 10% més que el de fa un any

Les altes temperatures d'octubre propicien un fortíssim increment

El consum elèctric del present octubre, que avui acaba, és un 10 per cent superior al mateix mes de l'any passat. La punta «bruta» "demanda màxima que inclou el consum de la pròpia generació elèctrica" de l'octubre d'enguany es registrà el dia 2 amb un valor de 742 megavats. La punta «bruta» de l'octubre del 2000 fou de tan sols 677 megavats. En el sistema pitiús, l'augment arriba a l'11 per cent "punta de 100 megavats per l'octubre del 2000 i de 111 megavats per l'octubre d'enguany.

Les altes temperatures d'aquest mes, autènticament estiuenques en plena tardor, apareixen com la causa a la qual atribuir aquest fortíssim increment. Aquesta calor ha perllongat el funcionament dels aparells d'aire condicionat. Si la meteorologia no canvia radicalment, entrarem en el mes de novembre "demà és el dia de Tots Sants" amb temperatures més pròpies del mes de juny.

La diferència entre els mesos d'octubre d'enguany i de l'any passat és molt més àmplia que entre les puntes dels seus respectius estius. Així, la punta de l'estiu passat fou un 6'6 per cent superior a la del 2000 en el sistema elèctric Mallorca-Menorca i d'un 6'2 per cent en el sistema Eivissa-Formentera.

Aquests forts increments han pogut ser atesos amb el funcionament de la nova central de Son Reus, que s'inicià l'estiu del 2000 amb l'operativitat de quatre turbines que generen 154 megavats, més les tres que començaren a produir electricitat l'estiu passat, amb una capacitat igualment de 154 megavats. Per al proper estiu està previst el funcionament d'una quarta turbina de vapor de 71 megavats, i que tancarà un cicle combinat amb les tres anteriors. D'aquesta manera, la potència de la central elèctrica de Son Reus serà, en executar-se totes les actuacions previstes, de 380 megavats, prop de la capacitat total del Murterar, que continuarà sent el principal productor d'electricitat de les Balears. No obstant això, no es descarta que la potència de Son Reus, amb la teconologia més moderna, sigui ampliada en el futur.

Sant Joan de Déu  
Fonts de Gesa asseguraren ahir que «la central de Sant Joan de Déu no funciona de nit, llevat que un dels grups electrògens del Murterar pateixi una avaria o estigui aturat per sotmetre's a una revisió. Els dos grups electrògens de Sant Joan de Déu són apagats a les 21.30 o 22.30 del vespre i tornen a arrancar a les 8.30 o 9.30 del matí, segons la demanda». Cal destacar que Sant Joan de Déu té una «qualificació» oficial superior a la de Son Reus, malgrat ser més antiga i tenir menys potència. Son Reus, fins al funcionament del cicle combinat, l'estiu que ve, és tan sols una central «auxiliar». El funcionament nocturn de Son Reus també és mínim o nul.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris