muy nuboso
  • Màx: 17°
  • Mín:
13°

Més enllà d'on arriba la vista

Les finques més extenses de Mallorca romanen inalterables gràcies al potencial dels seus propietaris

Sa Porrassa i Santa Ponça, sa Vall de Santanyí i Son Sales de Marratxí són ses més grosses de Mallorca. Aquesta vella glosa, que enumera les finques més extenses de la Mallorca d'un temps, ha quedat obsoleta llevat d'un cas. Santa Ponça i sa Porrassa, ambdues a Calvià i en aquella època del marquès de Bellpuig, quedaren esmicolades per la pressió turística, i Son Sales de Marratxí, del marquès de la Romana, per les branques familiars i la pressió urbanística. Curiosament, el marquès de la Romana també era propietari de la gran finca calvianera de Bendinat.

Els seus descendents la mantenen, però és més petita després de les segregacions de les darreres dècades (ha perdut més de 600 hectàrees des del segle XIX). Fa 140 anys, Santa Ponça tenia, ni més ni menys, que 6.161 quarterades, més grossa que sa Vall dels March. Aquestes dades ens demostren que les finques més grosses es concentraven a les zones més pobres: les costaneres i les d'alta muntanya, terres poc fèrtils devora la mar o en els cimals de les serres. Així es podia posseir quarterades i més quarterades. Per contra, les terres més fèrtils (el Pla, el Raiguer) estaven sotmeses a intensos processos de parcel·lació.

L'arribada del turisme transformà en autèntic or la terra salinitzada de devora la mar. A partir d'aquí, aquelles grans finques gairebé improductives i miserables (Calvià era un dels municipis més pobres i menys poblats de l'Illa) esdevingueren objecte de desig i expectativa d'importants sumes de doblers fàcils i ràpids. De la seva banda, les finques de muntanya, lluny de les especulacions immobiliàries i turístiques, conservaren més o menys les seves dimensions. Però res és per a sempre.

En els darrers anys, les finques d'interior, i també les muntanyenques, han aparegut en els punts de mira de les inversions immobiliàries, i això ha suposat segregacions de grans possessions tradicionals que semblaven inalterables. Sa Vall, de la família March i que abraça bona part dels municipis de Santanyí i ses Salines, és la finca més gran de Mallorca amb 5.298 quarterades. És una possessió costanera i d'una rendibilitat agrícola precària malgrat les grans inversions que s'hi han realitzat.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris