algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

El vent dugué el moscard de la llengua blava a les Balears

La malaltia roman a la resta de la Mediterrània

El vent jugà un paper fonamental en l'arribada de la malaltia de la llengua blava a les Balears i, paradoxalment, també contribuí a frenar-ne l'expansió. Com es recordarà, la llengua blava afectà, durant la tardor del 2000, un nombre important d'explotacions ovines de les comarques del Llevant de Mallorca i del Migjorn de Menorca.

Maria Josep Portau, cap del Servei de Sanitat Animal de la Conselleria d'Agricultura, explicà ahir en el Parlament que «el moscard (Culicoides) que transmet el virus pot arribar a través de vaixells, però tot fa pensar que la seva presència a les Illes fou causada sobretot per l'acció dels vents, de manera que els insectes es veieren desplaçats d'est a oest de la Mediterrània. Amb el vent, el «transport» de moscards pot ser de fins a 700 quilòmetres».

A més, òbviament, de les mesures preses per la Conselleria "immobilització dels animals i apliació d'insecticides", vents de l'oest i del nord impediren que la llengua blava s'escampàs més enllà de les zones afectades. Enguany no se n'ha detectat cap cas a les Balears, però existeix l'amenaça de focus a Còrsega, Sardenya, la península Itàlica, Grècia i els Balcans.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris