nubes dispersas
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
11°

Fageda ataca la moratòria i demana al CIM coredactar el pla territorial

El batle de Palma critica a una ponència la poca autonomia municipal

El batle de Palma, Joan Fageda, va criticar ahir l'execució i els efectes de la moratòria del Consell Insular de Mallorca (CIM), alhora que va demanar que Cort tengui un paper decisiu en la redacció del pla territorial de Mallorca que impulsa la màxima institució mallorquina. Fageda va fer aquestes afirmacions, igual que una fèrria defensa de l'autonomia municipal, en la conferència que va fer convidat pel Cercle Financer de les Balears, a l'edifici del Gran Hotel de Palma.

Després d'un breu repàs de la història de la regulació urbanística de l'Estat i de les Balears, el batle de Palma va assegurar que «les famoses moratòries han tingut efectes, en part, contraris a l'objectiu que perseguien». Entre aquests efectes, Fageda indicà que en anunciar-les públicament, varen fer que es demanassin més llicències de les normals, independentment del color polític dels ajuntaments. A més, el batle va denunciar que no han tingut «una visió global, capaç de relacionar els diferents sectors»; que «algunes d'aquestes normes envaeixen clarament el camp de les competències municipals»; i que el ciutadà «no té cap garantia de poder materialitzar els drets que el planejament general i parcial li atorguen».

Dit això, Fageda va demanar que el pla territorial interrelacioni els diferents sectors i que tengui «un consens de tots els partits polítics, ja que de cap manera no es pot convertir en un instrument que es canviï cada vegada que canviï el Govern»; i que «aquest consens s'estengui als 51 ajuntaments, respectant l'autonomia municipal, retallada cada pic més».

En aquest sentit, el batle va advertir que «no hi haurà cap Ajuntament que permeti que des d'altres institucions se li indiqui on ha de posar una zona verda o un Palau de Congressos». «Cada ciutat, cada població, ha de poder decidir per on ha de créixer, si és que ha de créixer», va enflocar. A partir d'aquí Fageda es va oferir al CIM per tirar endavant el pla territorial, dirigint-se a la seva presidenta, Maria Antònia Munar, i fent valer que «a Palma es concentra més del 50% de la població de les Balearas». Parlant de Palma, el batle assegurà que en el municipi «el sòl rústic està prou protegit, l'urbà està pràcticament consolidat, i l'urbanitzable s'ha de qualificar mínimament per garantir-hi un creixement sostenible». Fageda a més es queixà que en aquest debat «l'Administració municipal ha quedat en K.O tècnic» i exposà els projectes realitzats a Palma.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris