algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

Les Illes Balears practiquen 2.000 avortaments per cada 9.000 parts

Les dones majors de 25 anys fan que es disparin les estadístiques

L'any 1999 nasqueren a les Balears uns 8.800 infants; el mateix any es practicaren un total de 1.983 avortaments reconeguts. Les dones de les Balears superen de bon tros la mitjana estatal en índexs d'interrupció voluntària de l'embaràs, però "contràriament a la creença" ni ho fan les més joves ni ho fan sobretot les immigrants, segons es desprèn de les dades més recents que ha aportat el Ministeri de Sanitat respecte de l'any 1999.

Amb les estadístiques a la mà, el cap de servei de tocoginecologia a Son Dureta, el doctor Manuel Usandizaga, afirma que és falsa la idea que les dones balears avorten més joves. La relació amb les mitjanes estatals mostra que la interrupció voluntària de l'embaràs entre les adolescents "considerades com a teenagers, és a dir, entre els 13 i els 19 anys" és la mateixa de la resta de l'Estat: la diferència estadística no és considerable. I és just entre els 20 i els 24 anys que les dones balears se situen per davall de la mitjana estatal: a partir d'aquesta edat, l'índex d'avortaments és sempre superior a la mitjana.

De fet, dels 1.983 avortaments voluntaris practicats a les Balears, 1.712 foren efectuats a dones majors de 20 anys. La diferència és clara. Cal observar, en tot cas, que les xifres poden ser relatives, segons el nombre real de cada segment de població. En termes absoluts, emperò, és clar que no són les adolescents les que practiquen de manera majoritària l'avortament. En l'actualitat, la interrupció voluntària de l'embaràs està contemplada legalment en quatre supòsits: el risc físic de la mare o del fetus, la possibilitat de trauma psicològic per a la mare o l'evidència de rapte o violació.

No obstant això, el risc psicològic ha estat emprat de manera majoritària per les dones que s'han volgut acollir al dret d'avortar. Ara, la Sala Penal del Suprem corrobora que cap psicòleg no pot dictaminar si una dona pateix un risc pel seu embaràs: ha de ser sempre un metge que hi doni el vistiplau.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris