muy nuboso
  • Màx: 17°
  • Mín:
13°

El concert econòmic suposaria 550 mil milions per a les Balears

El PSM demana que el Govern dupliqui la compensació municipal

L'aplicació d'un sistema de concert econòmic a les Illes Balears suposaria que la Comunitat Autònoma obtingués uns ingressos de més de 550.000 milions de pessetes, segons explicà ahir el diputat del PSM Antoni Alorda. El càlcul s'ha efectuat sobre una fórmula semblant a la del Concert Econòmic del País Basc que assignaria una quota global per a l'Estat del 2'874% dels doblers recaptats. El PSM reconeix que no s'ha tingut en compte que les Balears no tenen encara competències en Sanitat, Policia i institucions penitenciàries, és a dir, amb sostre competencial similar al d'Euskadi. Els comptes s'han elaborat prenent com a referència xifres del 1998, segons explicà Antoni Alorda.

D'aquesta manera, el PSM ha formulat la hipotèsi que dels 600.000 milions de pessetes recaptats a les Balears, la quota n'assignaria a l'Estat 50.000 i a la Comunitat Autònoma en quedarien 550.000. A les Balears es recapten 290.863 milions en imposts directes, 280.833 en indirectes, i 26.120 per la Comunitat Autònoma.

D'altra banda, Josep Gomila, conseller de Cooperació Municipal al Consell de Mallorca pel PSM, celebrà la creació d'un fons de compensació municipal als pressuposts de la Comunitat Autònoma. No obstant això, Gomila demanà un esforç a l'Executiu perquè la quantitat de 1.000 milions prevists per a aquest concepte s'acosti als 2.000 que demana la Federació de Municipis de les Balears.

Així, Gomila reclamà que el fons sigui autènticament de «compensació», és a dir, articulat a partir del principi de «solidaritat». Gomila vol que el fons es reparteixi de manera inversament proporcional als recursos ordinaris que cada ajuntament té per habitant. El conseller del PSM opina que el fons de compensació ha de servir per corregir els desequilibris entre els municipis turístics rics i els pobles que no s'han beneficiat d'aquest desenvolupament i han preservat el territori.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris