muy nuboso
  • Màx: 17°
  • Mín:
13°

Indignació al Pacte per la negativa de Madrid a pagar desdoblaments

Antich es queixa que el Govern central vulgui «imposar el seu model»

El Pacte de Progrés criticà ahir que el ministeri de Foment tornàs a negar-se a finançar els desdoblaments de carreteres planificats pel Govern. El president Francesc Antich qualificà de «deixadesa absoluta» la postura que adopta l'Executiu central respecte de les Illes Balears. En al·lusió als anuncis que Madrid tenia una posició dialogant, el cap del Govern autonòmic manifestà que, si no es produïen concrecions, «algú podria pensar que li han intentat prendre el pèl». Per Francesc Antic, l'oposició a finançar els desdoblaments projectats pel Govern balear li pareix «més pròpia d'altres temps», ja que no permet que les autonomies fixin les seves polítiques. «Madrid ens vol imposar el seu model», conclogué.

Antich fou, fins i tot, àcid quan es referí a l'anunci que el Ministeri de Foment podria cedir tecnologia de l'AVE per als trens de les Balears. El president es demana si això implicava que el tren només s'aturaria una vegada abans que no arribàs a la mar. La presidenta del Consell de Mallorca, Maria Antònia Munar, recordà que «la nostra comunitat aporta més de 250.000 milions de pessetes que no retornen i que, per tant, és necessari arribar a acords per construir infraestructures que són imprescindibles com les carreteres i el tren». Dit això, Munar reclamà que es respectin les decisions que es prenen a la comunitat autònoma: «Sempre hem dit que no és just que des de Madrid es decideixi quines carreteres o autopistes s'han de construir aquí, perquè la competència és nostra».

Pel seu costat, el PSM qualificà de «despropòsit» «l'exigència del PP quant al model de carreteres necessari a les Illes Balears» i el denuncià com «xantatge polític». El PSM creu «vergonyós» que «es passi per sobre de la sobirania que se li suposa a la comunitat autònoma, un cop que han estat transpassades les competències en carreteres. Per als nacionalistes d'esquerra, sembla fins i tot de rialles que, dins el pressupost billionari previst pel Govern espanyol en ferrocarrils, a Balears tan sols n'hagin destinat 18 per al 2002».

Molt diferent fou l'opinió del president del grup Parlamentari Popular, José María González Ortea. Segons el dirigent conservador, la reunió amb Àlvarez Cascos havia estat «extraordinàriament positiva i francament bona». Ortea destacà el fet que els trens de la comunitat autònoma es puguin beneficiar de la tecnologia de l'AVE. En relació al desdoblament de la carretera Palma-Manacor, González Ortea trobà normal que Madrid no la vulgui finançar perquè és «una potineria». El portaveu del PP defensà la idoneïtat de les autopistes per a un traçat que suporta un trànsit de 40.000 automòbils diaris.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris