algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

Antich i els hotelers negocien congelar l'aplicació de l'ecotaxa

El Govern espera que, a canvi, el sector s'impliqui en la protecció mediambiental

41314

Antich i Alomar al costat dels dirigents hotelers, Pedro Cañellas i Antoni Munar.

El Govern roman a l'espera d'un «gest» del sector per congelar l'aplicació de l'ecotaxa. Els hotelers sempre han afirmat que donen suport a la filosofia que substenta l'ecoimpost turístic i ara vol una demostració que hi ha un «canvi d'actitud» per arribar a un acord, que, en cap dels casos, consistiria a derogar la llei sinó a modular o paralitzar la seva aplicació, segons confirmaren a Diari de Balears fonts de presidència del Govern.

Han existit contactes a molt alt nivell entre destacats empresaris i el Govern tot i que, fins ara, a escala exploratòria. El ventall de possibilitats d'acord és ampli i, segons fonts de l'executiu, només es requereix una demostració fefaent que el sector turístic és «al costat dels valors» que és volen impulsar des del Govern. Tot i que les converses amb la Federació Hotelera no han pogut ser confirmades, el consens mai s'assoliria sense la participació de Pere Cañellas, cap de la patronal, que, com a tal, s'ha significat molt contra l'ecotaxa i el conseller de Turisme.

Les mateixes fonts de l'Executiu, han confirmat que en els contactes, també ratificats per empresaris del sector, hi prenen part el president Francesc Antich; el conseller d'Hisenda i Pressuposts, Joan Mesquida; i el conseller de Turisme, Celestí Alomar.

En principi, l'executiu espera un «canvi d'actitud» en el sector i la fi del que considera una actitud obstruccionista a la seva política turística. A partir d'aquí, el ventall de concreccions és molt ample i es demana «creativitat» als empresaris del principal sector econòmic de les Illes Balears. Aquestes negociacions no s'han originat arran de l'expectativa de crisi, circumstància que, d'altra banda, fou negada pel president de la CAEB, Josep Oliver, a la sortida de la cimera que tingué lloc aquesta setmana al Consolat de Mar. Els contactes s'iniciaren durant aquest estiu arran de la suspensió cautelar de l'ecotaxa per part del Tribunal Constitucional i s'han mantigut en un context d'absoluta discrecció. L'acceptació de la continuïtat de Celestí Alomar al capdavant de la conselleria de Turisme, és també una condició innegociable.

Josep Oliver, president de la patronal CAEB, ha tingut, segons diverses fonts que han participat en el procés negociador, un paper determinant i fonamental en aquest acostament de posicions.

El Govern admet que Diversa 21 es creà en suspendre's l'ecotaxa  
El Govern va reconèixer ahir que la societat Diversa 21 ha estat creada com a conseqüència de la suspensió de l'impost turístic per part del Tribunal Constitucional. L'esmentada empresa, la creació de la qual anticipà ahir aquest diari, tindrà un capital inicial de 10 milions que aportarà el Govern i que servirà per desenvolupar tots els projectes de rehabilitació de zones turístiques que s'havien de fer amb l'ecotaxa. La nova empresa es finançarà a través d'endeutament del Govern, els mateixos pressuposts i també s'hi espera la participació d'hotelers, tot i que els empresaris encara no s'han compromès a col·laborar en el nou projecte.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris