algo de nubes
  • Màx: 14°
  • Mín:
14°

Deu mil ovelles moriren o foren sacrificades per la llengua blava

La prohibició d'exportar ramat a la Península serà revisada pel febrer

La malaltia de la llengua blava ha tingut un impacte en el sector oví de les Balears de 10.618 animals morts, dels quals 7.844 foren sacrificats, 2.047 afectats directament pel mal i 727 moriren com a conseqüència de les vacunes aplicades (323 per reacció i 404 avortaments). Aquestes dades, exposades ahir pel conseller d'Agricultura i Pesca, Mateu Morro, davant la comissió parlamentària d'Economia, poden semblar molt importants, però en realitat els animals morts per la llengua blava, directament o indirectament, només suposen entre un 2'5 i un 3% del total del ramat oví balear, quantificat en prop de 400.000 animals.

Pel que fa al nombre d'explotacions on es detectaren focus de llengua blava, aquestes foren 505 (391 de Mallorca i 114 de Menorca) d'un total de gairebé 4.000. Els animals vacunats han estat 364.545, pràcticament tot el ramat oví de l'Arxipèlag.

La malaltia, amb una especial incidència entre final de setembre i principi de desembre de l'any passat, ha causat uns importants impactes econòmics. A més de la mort d'animals, es restringiren els moviments habituals a escorxadors i mercats, i el consum de carn de xot caigué de manera espectacular. De fet, la prohibició d'exportar animals vius (oví o boví) a la Península encara és vigent. La Comissió Europea revisarà el febrer del 2002 les prohibicions d'exportació a regions com la nostra.

Morro destacà l'esforç econòmic «extraordinari» de la Conselleria per posar en marxa el control de la malaltia i per ajudar el sector (indemnitzacions per pèrdues, afavoriment de la comercialització, pagament del diferencial amb el preu del mercat i subvencions al transport, engreix i compra de boví). Malgrat que el passat setembre es detectaren focus de llengua blava a Còrsega i Itàlia, les anàlisis efectuades a les Balears des de febrer d'enguany no han trobat ni un sol cas més, per la qual cosa el virus no ha circulat pel nostre Arxipèlag des d'aleshores.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris