algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:

Sanitat informarà els metges illencs sobre l'àntrax

L'Arxipèlag no n'ha detectat cap cas en dels darrers vuit anys, quan la mitjana estatal és de quaranta

41324

El doctor Josep Pomar amb la consellera Aina Salom.

Les Illes Balears no han registrat cap cas d'àntrax al llarg dels darrers vuit anys, mentre que la mitjana estatal és d'uns 40 episodis, lligats majoritàriament a persones que mantenen comerç del ramat oví. Això no obstant, el Ministeri de Sanitat ha adreçat comunicacions a la Conselleria de Sanitat balear per conèixer els seus recursos d'epidemiologia en relació a una possible contaminació per bacils d'àntrax. La setmana vinent, la Comissió estatal de la salut pública elaborarà un protocol perquè les comunitats autònomes disposin d'eines útils per detectar de manera precoç el contagi d'aquest bacteri.

De manera clara, el Servei d'Epidemiologia de les Balears ha rebut instruccions d'estudiar les característiques de l'àntrax, amb la intenció de facilitar informació als facultatius que puguin demanar-ne. A més a més, s'està preparant el ressort per a l'enquesta que pugui esdevenir necessària, segons informà ahir el director general de Sanitat al Govern balear, el doctor Josep Pomar. El màxim responsable d'epidemiologia a les Balears desestimà ahir l'existència de motius especials per a la prevenció del contagi, llevat dels casos en què, «per sospita raonable», una persona pugui esdevenir objectiu d'un atemptat.

En aquest sentit, Pomar advertí amb cautela sobre els casos en què l'alarma social pugui ser un motiu per adreçar-se als metges. «Si una persona patia problemes respiratoris ara fa 15 dies i ara s'empitjoren... seran els mateixos després de rebre una carta», digué el responsable de Sanitat. Pomar no va restar importància a l'alarma actual per l'ús de l'àntrax, però també va ser molt clar a asseverar que «no té cap sentit una mesura preventiva i diagnòstica».

En el mateix sentit es manifestà ahir la consellera de Sanitat, Aina Salom, la qual llançà un missatge de «tranquil·litat» als ciutadans, tot criticant les darreres declaracions de la ministra Celia Villalobos. Per Salom, la ministra «ha manifestat un desconeixement total sobre la realitat sanitària i social del país» una vegada més. Segons la consellera Salom, «ara com ara, l'àntrax es pot controlar» pels serveis mèdics i no es transmet de persona a persona, per la qual raó no suposa un risc real llevat d'un cas de contagi provocat i no detectat al seu moment.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris