algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:

El santuari talaiòtic de Son Real, en perill

Els experts presentaren a la Sala un projecte per preservar la construcció, però no s'ha fet res encara

El santuari talaiòtic que es troba a sa punta des Patró, a Son Real, una construcció única en la seva època, podria perdre's si no s'hi realitzen importants millores de conservació. Aquesta és la conclusió que n'ha tret almanco l'equip d'investigadors que ha fet feina al jaciment de Son Real les darreres setmanes. Una de les principals tasques s'ha centrat a finalitzar l'excavació del santuari, que es va descobrir casualment ara fa dos anys. Els directors de l'equip, Joan Sanmartí i Jordi Hernández, han confirmat el precari estat de conservació del monument, a causa sobretot de l'actuació de la natura.

La construcció està exposada a les inclemències del temps i principalment a l'aigua, ja que es troba a primera línia de costa. A més, l'estructura està aixecada damunt una duna, fet que no garanteix la seva estabilitat. Per si això no bastàs, s'han detectat petits intents d'espoliacions, que es realitzen sobretot a causa de la manca de vigilància que hi ha a l'indret, i que fan encara més malbé la construcció. Fa dos anys, es va presentar a l'Ajuntament un projecte per consolidar el santuari, però ningú no ha fet encara cap passa per preservar-lo. Les actuacions urgents que s'haurien d'envestir passen per crear uns fonaments artificials de base i per consolidar amb morter les filades superiors. Fins que no s'hi actuï, després de cada excavació s'haurà de continuar reblint d'arena per assegurar la seva preservació.

Les excavacions realitzades enguany han tret a llum una estructura annexa a la primera que es va trobar, però que és més antiga i que es podria datar al voltant del segle VI abans de Crist. Aquest fet i les escasses troballes materials que s'han desenterrat enguany fan pensar que allò darrer que s'ha excavat podria ser un primer temple primitiu, aprofitant el qual se'n va construir més tard un de nou. D'altra banda, l'equip ha treballat també a la necròpoli de Son Real, on s'han excavat altres dues tombes, una de les quals es trobava en perfecte estat, i que es podrien datar devers el 400 aC.

De manera paral·lela, un altre grup d'investigadors ha continuat la tasca de reconstrucció i consolidació de les tombes ja excavades. Aquesta feina és extremadament complexa, ja que cada construcció es torna a muntar amb les mateixes pedres, una per una, col·locades gràcies als arxius fotogràfics dels anys 60. De les 105 tombes comptabilitzades, ja se n'han restaurat una trentena.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris