algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
13°

La despesa turística caigué un 2% en temporada alta, segons la UIB

El conseller Alomar maneja altres xifres, i assegura que cresqué

Un estudi elaborat pels professors Eugeni Aguiló i Jaume Sastre, de la UIB, revela que la despesa turística en la temporada alta d'enguany ha caigut un 2'1% respecte del 2000. Tanmateix, el conseller Celesti Alomar maneja altres xifres "que presentarà pròximament" i assegura que els ingressos pel conjunt de l'any creixeran fins al 7%. Per primera vegada des del 1993, quan es computa l'augment dels preus, el volum de despesa turística generada a les Balears és negatiu. En la temporada alta del 2001 s'han ingressat 668.000 milions de pessetes, segons la UIB. Aquesta xifra representa un creixement del -2'10%. S'ha de tenir en comtpe que l'augment de preus ha estat enguany del 4'2%. Segons aquest descens, la previsió de creixement de l'economia illenca pel 2001 passa del 3'5 per cent al 2%.

Les causes de la reducció dels ingressos turístics s'han de cercar, segons els autors, en el descens en l'estada mitjana per turista del 2'9%, que se situà en 10'75 dies. També es preveu una lleu reducció (0'02%) del nombre de visitants, de 6'6 milions de juny a setembre. Per contra, els autors apunten que la despesa per turista i dia, que ha crescut un 5% respecte de l'any passat, és causada pel bon comportament del mercat britànic i per la força de la lliura esterlina. Comptant la despesa realitzada per visitant quan ja és a les Illes, resulta que els britànics són els que més han gastat, amb 5.330 pessetes, i un creixement del 4'8% respecte de l'any passat. Els segueixen els espanyols, amb 4.993 pessetes diàries, i un creixement del 8'7% pessetes per dia. Finalment, els alemanys en gasten 3.587 diàries, amb una reducció de l'1'3%.

Els autors pronostiquen pel 2002 que les Balears seran una destinació «refugi» per la inestabilitat del Mediterrani oriental, i consideren com a únic interrogant l'entrada de la lliura a la moneda única. Del seu costat, el conseller de Turisme, Celestí Alomar, es negà ahir a fer cap comentari sobre aquetes dades i pronosticà que els ingressos per turisme criexeran de l'ordre d'un 7%. En la darrera dècada, la Conselleria adjudicava l'informe sobre despesa turística al Departament d'Economia Aplicada de la UIB, del qual són membres Aguiló i Sastre. Però enguany es convocà un concurs públic i s'adjudicaren a l'empresa Investigación, Planificación y desarrollo les dades que maneja el conseller. Aquesta pot ser la causa de la contradició.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris