algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
10°

El TSJB pot ordenar a una empresa que esbuqui els xalets de Llucalcari

La demolició, pendent de l'acte definitiu de la Sala Contenciosa

L'advocat del Grup d'Ornitologia Balear (GOB) que defensa els interessos de l'organització ecologista en el procés judicial que afecta les cases de Llucalcari, Eduardo Moreno, ha presentat un escrit davant el Tribunal Superior de Justícia de les Balears (TSJB) en el qual demana que l'òrgan judicial apliqui l'article 112 de la Llei de Procediment Administratiu i ordeni la demolició dels quatre xalets. Aquesta ha estat la resposta del GOB davant el recurs de súplica presentat per l'Ajuntament de Deià després de la sentència del Tribunal Suprem, que ratificà al TSJB en el sentit que les cases de Llucalcari eren il·legals i s'havien d'esbucar, i el posterior acte ordenant l'execució de la sentència. Moreno explicà que el fet de presentar aquest recurs no implica «en puritat de dret» la suspensió del termini d'un mes donat el passat 20 de juliol per esbucar els quatre xalets il·legals. Segons l'advocat del GOB, el recurs de súplica de l'Ajuntament de Deià «no té cap base jurídica ni aporta res de nou al procés judicial», que començà ara fa dotze anys. «Tot allò que argumenten està ja jutjat», afirmà l'advocat.

Segons aquest misser, que té la seu a Barcelona, el Tribunal Superior pot ordenar a una empresa de construcció l'esbucament dels xalets i després passar la factura al Consistori de Deià, independentment que tramiti un procés per un delicte de desobediència a l'autoritat. Eduardo Moreno indicà que, segons el tipus d'acte que emete la Sala Contenciosa del TSJB en resposta al recurs de súplica, l'Ajuntament de Deià podria presentar un nou recurs davant el Tribunal Suprem, malgrat que qualificà aquesta possibilitat de «molt llunyana», perquè davant d'aquest cas «no hi ha cap apel·lació possible». El misser considerà normal que el batle de Deià «apuri fins al darrer moment» l'execució de la sentència, però insistí que disposa de cap resolució que paralitzi la decisió del tribunal.

En les sentències de tots els òrgans judicials (Tribunal Superior, Suprem i Constitucional) els magistrats han ressaltat la il·legalitat de la construcció dels quatre xalets a la finca de Can Simó, a Llucalcari, per l'incompliment de la Llei del Patrimoni en no respectar aquesta zona de la serra Tramuntana com a Bé d'Interès Cultural. Aquesta figura té el seu origen en l'any 1972, quan una part de la Serra, i mitjançant un decret del Govern de l'Estat, fou declarada Paisatge Pintoresc. Quan entrà en vigor la Llei del Patrimoni Històric Espanyol, l'any 1985, aquesta catalogació fou reconvertida en Bé d'Interès Cultural i gaudí de la protecció que li atorgava la normativa. Sembla que el serial judicial s'acaba amb aquest recurs pendent de la Sala Contenciosa, després de més d'una dècada de batalles en els tribunals.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris