algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

Permès ironitzar amb la Guàrdia Civil

Una jutgessa revoca una sanció de 50.005 pessetes a un hoteler per utilitzar la llibertat d'expressió

La magistrada Maria Àngels Berrocal ha revocat la sanció de 50.005 pessetes posada per la Delegació del Govern a les Balears a un hoteler que s'atreví a ironitzar davant dos agents de la Guàrdia Civil que anaven vestits de paisà i que mai arribaren a identificar-se. Aquesta instància administrativa, dependent del Govern d'Aznar, li aplicà la Llei de protecció de la seguretat ciutadana, l'article 23 de la qual castiga l'obstaculització de l'exercici de les inspeccions o controls reglamentaris.

Els fets succeïren el setembre del 1999, quan els dos guàrdies civils es presentaren a un hotel de Cala Rajada i demanaren el llibre d'entrada i registre de viatgers. La recepcionista, després de donar-los el llibre, avisà el director, que digué estar totalment sorprès per la situació, ja que ell pagava els seus imposts, estava treballant i li feien perdre el temps.

Els agents respongueren que, en ser propietari, havia de saber que estava supeditat a qualsevol visita o inspecció de l'autoritat, raó per la qual li fou sol·licitada la documentació del local. Malgrat que en principi es negà, després d'uns minuts accedí «de mala gana i maneres i sempre dirigint-se amb to irònic i despectiu», segons consta a l'acte de la Guàrdia Civil.

El 3 de maig del 2000, Delegació del Govern inicià el procediment sancionador i l'afectat presentà al·legacions, en les quals afirmava que els agents no s'identificaren malgrat les seves sol·licituds. Només digueren: «No som escombradors, li podem demanar el que calgui i això pot durar tres hores si ens dóna la gana». També assenyalà que l'actitud dels agents constituïa abús de poder, però les al·legacions foren desestimades per l'Administració, que finalment li imposà la sanció.

Ja en seu judicial, la defensa de l'hoteler s'acollí a l'article 9 de la Constitució, que prohibeix l'arbitrarietat dels poders públics i la Llei de la funció pública, que reconeix el dret dels administrats a ser tractats amb respecte i deferència per l'autoritat. També insistí que els agents es negaren a identificar-se i que demostraren una actitud fora de to i amenaçant i demanà que s'imposàs a l'agent promotor de l'expedient una sanció per evitar que els fets es tornassin a repetir.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris