algo de nubes
  • Màx: 13°
  • Mín: 10°
10°

Analfabets, primitius i molt conservadors

Geògrafs balears han descobert un article sobre Mallorca del professor d'Oxford William Gilbert, escrit el 1934

William Gilbert, professor d'Oxford, visità Mallorca en els anys 30 i no desaprofità l'oportunitat de emmagatzemar informació i estudiar aspectes diversos de la vida, la història, la societat i l'economia de la nostra Illa en aquella època. Totes les dades observades li serviren per realitzar un assaig sobre l'organització territorial i l'evolució de Mallorca que fou publicat el 1934 a The Scottish Geographical Magazine, de la Reial Societat Geogràfica d'Escòcia, però aquí se'n desconeixia la seva existència.

Aquest article fou recentment descobert per geògrafs mallorquins i, incloses les fotografies que va fer Gilbert a l'Illa, ha estat recollit pel Bolletí de Geografia Aplicada de l'Associació de Geògrafs de les Balears. El document presenta un cert interès pel retrat que fa de la Mallorca agrícola, subdesenvolupada i conservadora de fa només 67 anys: «La pràctica agrícola és, en molts aspectes, primitiva i els costums s'han transmès de forma immutable des dels temps dels àrabs. Els habitants són molt conservadors».

Així i tot, ja hi ha referències a un incipient turisme i a la seva capacitat de canvi socioeconòmic. Després d'una introducció física molt precisa (situació, relleu, clima i vegetació natural, sempre amb les mesures britàniques: milles, peus, graus fahrenheit, etc.), Gilbert entra de ple en la geografia humana de Mallorca amb l'observació que «l'agricultura és la principal ocupació de la població» i descriu l'Illa com «l'hort del Mediterrani» per l'especialització en arbres fruitals.

Ara, el sector lamenta l'escassa producció d'ametles i el seu baix preu, però Gilbert ens recorda que Mallorca era «la regió més important d'Espanya» en aquest fruit. El professor ofereix una informació detallada dels principals cultius i de la distribució i les hectàrees que ocupen. Sobre les olives, Gilbert destaca la dedicació de dones i nins a recollir-les del terra i presenta Inca com el centre més important de premsat, amb exportacions a la Península. També la garrova era exportada «a ports francesos del Mediterrani».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris