algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
13°

Benestar diu que els immigrants no costen doblers a la Comunitat

Els únics estudis, aliens a la Comunitat, mostren beneficis de cara a la Comunitat

34012

Els immigrants contribueixen més a Hisenda que no li lleven doblers.

Quina despesa extraordinària genera un immigrant extracomunitari a les Illes Balears? Segons els càlculs del director general de Benestar Social, Antoni Sancho, els 354 milions de pessetes anuals destinats a la integració de les 20.000 persones contemplades a les Balears just suposen un cost capitatiu de 17.700 pessetes, probablement compensades pels imposts directes i indirectes que paga aquesta població. De fet, Sancho recorda que els estudis efectuats fins ara a l'Estat sobre l'impacte econòmic de la població nouvinguda mostra un saldo favorable. Un treball de la Universitat Pontifícia de Comillas assevera que els tractaments a la immigració extracomunitària suposen una despesa de 108 mil milions de pessetes a l'Estat, però just en imposts indirectes se'n recullen uns 250 mil milions.

Un estudi semblant encarregat per la Generalitat catalana arribà a conclusions equivalents i, segons Sancho, es pot donar per cert que un immigrant deixa riquesa a l'Estat tres vegades més que no origina despesa. Això no obstant, l'Obra Cultural Balear ha avisat els dirigents del Pacte de Progrés "i també la seva oposició" que encara no existeix un «estudi seriós» sobre l'impacte econòmic i social de la immigració estatal i estrangera sobre la societat balear, després que un treball del politòleg Xavier Móra mostra que gairebé quatre de cada deu habitants de les Illes Balears ha nascut a fora. La consulta als dirigents balears i els seus adversaris polítics ha confirmat aquesta asseveració de l'entitat ciutadana.

A pocs mesos perquè es facin efectius un nou sistema de finançament autonòmic i la transferència competencial d'assistència sanitària, la Conselleria d'Hisenda i Pressuposts no considera com a variable el pes de la immigració. La magnitud d'una població flotant "que implica una distinció única entre residents i no residents" ha estat el paràmetre emprat en el debat entre les administracions centrals i autonòmica. Però fins ara no hi ha hagut possibilitat de distinció entre el turisme, i la immigració il·legal ultrapassa les consideracions de la Conselleria. La balança fiscal senzillament ignora el fenòmen de la immigració.

Igualment, la manca d'un cens actualitzat "està programat pel mes de novembre, i els resultats seran coneguts amb posterioritat a l'assumpció de noves competències" dificulta els càlculs. Tampoc la Conselleria de Sanitat, que l'any vinent rebrà els centres de l'Insalud, no diu obertament a què s'haurà d'enfrontar. «Ja ens agradaria dir-ho, però això just ho pot saber el Ministeri», explica un dels tècnics; «nosaltres just podem demanar més sobre la seva oferta».

Cap estudi
Si una qüestió ha quedat aclarida en aquesta inquisició és que l'OCB ha encertat a demanar un estudi «seriós» sobre l'impacte socioeconòmic de la immigració a les Balears. Just n'hi ha constància d'un, i el seu autor "Joan Domènech, de Sanitat" ja no és al Govern. Mentrestant, i a l'aguait del cens del novembre, els polítics parlen sobre percepcions, no sobre fets quantificats. I hi ha massa doblers en joc com per acceptar-ho amb alegria.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris