algo de nubes
  • Màx: 13°
  • Mín: 10°
10°

Reynés: «El vot emigrant s'ha de cercar sense mecanismes especials»

El director de Relacions Institucionals coordina les 22 cases balears

«Cercar el vot emigrant és tan seriós com fer-ho del resident, però sense utilitzar mecanismes especials, sense inversions específiques i sense cap manipulació», declarà el director general de Relacions Institucionals, Antoni Reynés. Reynés admeté que en el darrer Consell de Comunitats, fet a l'Argentina per abril, la gent de les cases balears a l'exterior se sentí molesta amb l'operació Mapau, però des del Govern se'ls transmeté tot el suport. «Tenim molt clar que les cases han de continuar existint, independentment de les persones, i han de desenvolupar la seva funció».

No obstant això, «si cap persona de les cases hi ha tingut implicacions, han estat objecte o puguin ser en el futur objecte d'investigació, ja sigui en el Parlament o per la Justícia, hauran d'assumir les seves responsabilitats, totalment al marge de les cases», assenyalà el director general de Relacions Institucionals. Des d'aquesta Direcció General es defensa que les culpes les ha de pagar qui les tengui, «malgrat que cap d'aquestes persones no ha d'estar en llibertat vigilada». El Govern, explicà Reinés, «serà totalment escrupolós amb les instàncies en què s'hagi de dirimir el cas Formentera, per tal que es depurin totes les responsabilitats».

Aquest departament autonòmic, adscrit a la Conselleria de Presidència, gestiona la política del Govern en temes d'emigració, tal om regula la Llei 3/92, l'esperit de la qual és la recuperació de les arrels i el foment de l'associacionisme. Les 22 cases balears a l'exterior agrupen unes 5.000 persones. Les activitats que desenvolupen aquestes cases són bàsicament culturals: cursos de català, balls típics de les Illes, gastronomia, conferències i música. No obstant això, també s'ocupen de temes socials i gestionen la percepció de les línies d'ajuda establertes pel Govern, com ara les individuals, per pal·liar les mancances més greus.

El catalitzador de totes les activitats realitzades pels centres és el Consell de Comunitats, que es reuneix anualment, i és un òrgan de debat de les propostes de les directives de les cases i del mateix Govern. L'aposta més forta és per la joventut, segons informà Reinés. Per això en el pròxim Consell de Comunitats hi haurà una representació dels joves amb veu però sense vot, «perquè seran els pròxims presidents i els membres de les juntes directives del futur». Així mateix, participaran en l'Operació Retorn, que acostarà a les Illes a final d'octubre uns 50 emigrants balears.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris