algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
13°

Apugen un 85% les sancions per no prevenir accidents laborals

Els empresaris pagaran quasi 400 milions per expedients oberts entre gener i agost

41422

L'esfondrament del Tívoli desencadenà el «pla de xoc» del Govern.

La quantitat de les sancions incoades a empreses per infraccions a la normativa de prevenció de riscs laborals a les Balears s'ha incrementat en un 85% respecte del 2000 en el període que va de gener a agost. Mentre que durant els primers vuit mesos del 2000 s'incoaren sancions per un valor aproximat de 221 milions de pessetes, en el mateix període de temps, la Conselleria de Treball té iniciats expedients per un import que arriba als 378 milions, segons informà Carme Font, directora de l'Institut Balear de Salut Laboral. Les sancions fermes també mostren un important increment encara, que no tan espectacular com en el cas dels expedients incoats. Així, s'ha passat dels 203 milions de pessetes recaptats entre gener i agost de 2000 als 217 milions de pessetes de 2001, la qual cosa suposa un diferencial positiu del 18'79%.

Les Illes Balears lideren el rànquing estatal de sinistrabilitat laboral i, a començaments d'any, després que es pruduïssin diversos accidents mortals, el conseller de Treball, Eberhard Grosske, la patronal i els sindicats decidiren engegar un pla de xoc que tractàs tant aspectes de prevenció com sancionadors. Així, la Conselleria de Treball ha incrementat la plantilla dels tècnics de prevenció que visiten les empreses. A Mallorca, s'ha passat d'un a dos i s'espera que abans que acabi l'any se'n tinguin quatre; a Eivissa, on no n'hi havia cap, s'ha cobert una plaça; i a Menorca, on la situació era igual que a la Pitiüsa major, abans no acabi el 2001, n'hi haurà.

La Conselleria de Treball fa feina en estreta col·laboració amb la Inspecció de Treball, depenent del Govern central. Els inspectors són els que incoen els expedients que, a continuació, han de rebre el vistiplau del departament autonòmic. Les visites a les empreses són realitzades conjuntament pels inspectors del Govern central i els tècnics autonòmics al sector de la construcció. Després, hi ha un col·lectiu de 600 empreses que tenen els índex més alts de sinistrabilitat laboral. Aquestes reben l'atenció dels tècnics de la Conselleria per assessorar-los en matèria de prevenció. No obstant això, si s'observen infraccions greus, es dóna l'avís a la inspecció perquè procedeixi a incoar l'expedient.

Model econòmic
Molt vinculades al model ecònomic de desenvolupament, les sancions i les visites a empreses, tot i que són estrictament necessàries, no bastaran per reduir la incidència de la sinistrabilitat laboral. La lluita contra la temporalitat dels llocs de treball i a favor d'una major capacitació professional hi està molt lligada. No obstant això, la realitat econòmica no pot ser una excusa per a la negligència de l'administració a l'hora d'exigir un compliment de la normativa. Hi ha vides humanes en joc.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris