muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
13°

Dones polítiques: 70 anys de vot femení

Les diputades al Parlament de les Illes tenen una mitjana d'edat de 42 anys i 1'7 fills cadascuna

Fa setanta anys la II República Espanyola va prendre una decisió sense precedents a l'Estat: concedir el dret a sufragi de les dones majors de vint-i-tres anys. Era el primer d'octubre de 1931. Avui en dia la situació ha canviat de forma notable, però només un 29% de dones ocupen els escons del Parlament de les Illes Balears, mentre que a Cort, una de les institucions on hi ha més paritat, sols s'arriba al 38%. Això sí, curiosament la segona institució de les Illes Balears, els Consells Insulars, estan presidits en els tres casos per tres dones, Pilar Costa a Eivissa i Formentera; Joana Barceló a Menorca i Maria Antònia Munar a Mallorca per segona vegada consecutiva.

De fet, Munar és la política dona que ostenta tots els rècords a les Balears. És l'única que ha estat diputada a les cinc legislatures, ha presidit dues vegades el Consell de Mallorca, és la presidenta del Partit Unió Mallorquina i batlessa de Costitx, i juntament amb Margalida Rosselló, l'única dona que encapçala llista per ser presidenta del Govern d'aquesta comunitat. Les diputades al Parlament balear tenen una mitjana d'edat de 42'7 anys, sent la més major, amb 65 anys, la diputada Maria Cerezo Mir, del Partit Popular, i escollida per l'Illa de Menorca. La mitjana de fills d'aquestes dones és d'1'7 per cap, tot i que n'hi ha moltes que no en tenen cap i dues que en tenen cinc, precisament la diputada popular Maria Cerezo i la diputada pel PSIB de Mallorca i consellera de Sanitat, Aina Salom.

Pel que fa a càrrecs executius en el Govern Autonòmic, s'ha de destacar la presència de Margalida Rosselló (Els Verds) com a consellera de Medi Ambient; Fernanda Caro (EU) com a consellera de Benestar Social i la pròpia Aina Salom. Curiosament, el PSM és el partit que té menys dones «col·locades», ja que no tenen cap consellera dona i tan sols una diputada, això sí, Vadell és responsable de l'àrea de Cultura del Consell de Mallorca.

Pel que fa a l'Ajuntament de Palma, s'ha de destacar que en les darreres eleccions el batle Fageda va incorporar sis dones en el seu projecte, i en fou la primera a la llista l'actual regidora de Cultura i primera tinent de batle, Carme Feliu. Maria Crespo, presidenta d'Emaya; Maria Antònia Carrasco, presidenta de l'IMI; Lys Riera, regidora de consum; Maria José Frau, de participació ciutadana; i Maria Teresa Jiménez, presidenta de l'IMFOF; acaben de tancar la llista. A l'oposició, el PSIB compta amb l'honor de tenir la regidora més jove, Virgínia Abraham, que ara té vint-i-quatre anys.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris