algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

Bestiari, gegants i dimonis feren de la vila un polvorí de tradició

Avui es culmina tot un any d'actes commemoratius del 25è aniversari d'Aires de Pagesia

Si Sant Joan ja és de per si un poble arrelat a les tradicions i costums populars de l'interior de Mallorca i, en concret, del cor de la comarca del Pla, ahir es visqué una jornada de festa que accentuà encara més aquestes qualitats i el transformà en un escenari idoni per a l'expressió dels elements autòctons. Amb motiu del 25è aniversari del grup folklòric local Aires de Pagesia, aquest vespre es culmina amb un recital de música a càrrec de Ximbomba Atòmica tot un any ple d'activitats commemoratives de tan especial aniversari.

Ahir horabaixa, una Mostra de Bestiari Festiu de Mallorca, amb l'acompanyament de gegants, dimonis i xeremiers, féu el gaudi tant dels més petits com dels majors de la vila. Es Corb de Sant Nofre de Sant Joan, es Drac, sa Vibria, es Porc, es Voltor i sa Cucafera (de Palma), i na Marranxa d'Alaró, ambientaren els carrers més emblemàtics de misteri, juntament amb els tradicionals i incansables dimonis, i els elegants i majestuosos gegants d'Inca, Palma i Calvià. L'acte fou patrocinat pels departaments de Cultura del Govern de les Illes Balears i Consell de Mallorca, amb l'organització d'Aires de Pagesia, i la col·laboració de sa Granera, Federació de Bestiari Festiu de Mallorca i l'Ajuntament de Sant Joan.

Miquel Ferretjans, president de la Federació de Bestiari, expressà la seva satisfacció per la celebració de tan singular encontre. «És el primer cop que a la part forana coincideixen aquests elements propis de l'Illa. Els grups de percussió, grallers i xeremiers amenitzen la desfilada i, tot plegat, l'acte serveix per impulsar la dinamització de la cultura popular». Coets, foc, pòlvora i fum convertiren el centre de la localitat en un polvorí de tradició. La plantada de les peces del Bestiari tingué lloc a la plaça Constitució, on es congregaren prop de 200 veïns per contemplar les figures festives.

Aquí, es va poder veure com els animadors del Corb, Drac, Porc, Vibria, Voltor, sa Cucafera i na Marranxa els donaven vida i moviment. D'aquestes peces, una féu ahir la seva estrena davant el públic: sa Cucafera de Palma. Es tracta d'un «animalet per fer bauxa», segons Aina Fuster, professora d'un grup de ball de bot infantil de Ciutat. El cuc fou portat per cinc nins i nines, i destacà per la seva vistositat. Al vespre va tenir lloc una ballada popular, amb l'actuació d'Aires Vileros de Santa Margalida, Estol de Tramuntana de Sóller i els autèntics protagonistes locals, Aires de Pagesia de Sant Joan.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris