lluvia ligera
  • Màx: 15°
  • Mín:
11°

Els hotelers denuncien LTU per un deute de 1.000 milions de pessetes

La crisi retarda els pagaments i genera una renegociació de contractes

Un nombre indeterminat d'hotelers denunciaran la setmana que ve al jutjat de primera instància de Manacor el touroperador alemany LTU per l'impagament de contractes amb garantia per valor de més de 1.000 milions de pessetes, corresponents a aquesta temporada d'estiu. Així mateix, els hotelers estan renegociant aquesta modalitat de contractes "en què el majorista paga una reserva de llits independentment de si després els ocupa o no", de cara a temporades successives, perquè la situació de mercat és diferent.

D'altra banda, la manca de liquiditat dels majoristes turístics, arran de la crisi generada pels atemptats de l'11 de setembre, està provocant pactes forçosos entre majoristes i hotelers per retardar els pagaments d'aquesta temporada, situació que no es donava des de les fallides de touroperadors de principis dels anys noranta.

En tot cas, una part indeterminada d'establiements hotelers de les Balears tenen subscrites assegurances per plaça contractada, davant impagaments dels majoristes generats per una situació de fallida. Aquesta protecció fou patrocinada per la patronal espanyola d'hotels vacacionals, Zontur, precisament arran d'aquelles fallides, que deixaren centenars de milions de deute. En qualsevol cas, la Federació Hotelera de Mallorca recorda que aquestes assegurances responen a decisions individuals empresarials, i que la patronal no té un registre de quina part de la planta hotelera mallorquina té subscrites aquestes assegurances.

Un altre subsector amenaçat d'impagament són els agents de viatge. S'ha de tenir en compte que aquest col·lectiu no està protegit perquè les altes primes que els sol·liciten les asseguradores, suposen un sobrecost inassumible pels empresaris, que s'estimen més córrer el risc. Les darreres notícies que es transmeten des de la patronal Aviba és que els retards observats fins ara «són els habituals», tot i que sovint el sector és reaci a crear alarmismes.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris