algo de nubes
  • Màx: 13°
  • Mín: 10°
10°

Parcs públics i privats sense complexos

El 36% de la superfície total dels principals espais naturals protegits de l'Estat pertany a particulars

El Consell de Mallorca aprovà dilluns passat, amb el vot favorable del PP i l'abstenció d'UM, una moció que reclama que el parc natural de Llevant sigui creat amb finques públiques i amb aquelles privades que hi vulguin adherir-se. Aquesta proposta, que vincula la protecció a la titularitat de terrenys, seria rebuda amb certa sorpresa en àmbits superiors, com per exemple la Unió Europea, que des de fa uns anys està impulsant la preservació de zones amb valors naturals sense fer cap referència (per innecessària, ja que no és un criteri a tenir en compte) a la propietat de les àrees implicades. Una altra cosa és establir condicions, obligacions, deures, avantatges i compensacions als propietaris de zones que són objecte d'una especial protecció.

Sense anar més enllà de l'Estat, una ullada als principals espais naturals protegits i als parcs nacionals (gestionats pel Ministeri de Medi Ambient i on s'hi apliquen les preservacions més restrictives) ens mostra que les propietats pública i privada es combinen sense gaire problemes ni complexos, i es pot trobar tot un ventall de proporcions entre una i l'altra. Així, els parcs nacionals i alguns dels principals espais protegits (no tots) de l'Estat sumen 771.237 hectàrees (7.700 quilòmetres quadrats, una extensió 1'5 vegades superior a la de totes les Balears). D'aquest total de superfície, gairebé un 36 per cent és de propietat privada (276.579 hectàrees, un 55 per cent del nostre Arxipèlag). Entre aquests espais naturals protegits, a l'extrem de la propietat pública hi trobaríem les Bardenas Reales (Navarra), Garajonay (a l'illa canària de la Gomera), Sierra Nevada (Granada) i Cabrera (Balears), on no hi ha una sola hectàrea de propietat privada.

A l'altre extrem hi trobaríem la conca alta del Manzanares (Madrid, 65 per cent de propietat privada, 30.373 hectàrees), Monfragüe (Càceres, 67 per cent, 11.925 hectàrees), Sierra de Gredos (Àvila, 60 per cent, 51.742 hectàrees), Urdaibai (País Basc, 95 per cent, 20.939 hectàrees), Cabañeros (Ciudad Real, 75 per cent, 29.884 hectàrees) i la Caldera de Taburiente (illa canària de la Palma, 91 per cent, 4.263 hectàrees). No obstant això, l'espai natural protegit de l'Estat amb més superfície de propietat privada en termes absoluts és el parc nacional de les Sierras de Cazorla, Segura y las Villa (Jaén), ja que també és la zona preservada més extensa d'Espanya. De les seves 210.000 hectàrees, 87.990 són de particulars. El conjunt d'aquesta popietat privada és 6'5 vegades l'àmbit terrestre proposat per a tot el parc natural de Llevant.

Anant a qüestions més partidistes, tal vegada seria d'esperar, per un sntit de coherència, que el PP i UM reclamassin al Ministeri de Medi Ambient (amb el president del Partit Popular balear, Jaume Matas, al capdavant) i a les altres institucions competents que les 276.579 hectàrees privades dels parcs nacionals i dels principals espais naturals protegits de l'Estat deixin de pertànyer a l'àmbit d'aquestes figures de preservació. Evidentment, l'aplicació d'una figura de protecció sobre una determinada zona mai no està exempta de conflictes i de polèmiques, però sembla que les titularitats pública i privada no són incompatibles en la gestió, almenys fora Mallorca (a la resta del món) conviuen sense complexos i, en tot cas, corregint els problemes que hi puguin aparèixer.

El tempteig i retracte de Madrid  
L'Estat té dret de tempteig i retracte sobre una bona part del sòl forestal balear. No tenint llei autonòmica forestal, a la nostra Comunitat és vigent la Llei de patrimoni forestal de l'Estat, que declara l'obligació de fer saber al Goevrn central tota venda, i el seu preu, de finques forestals amb més de 250 hectàrees. La llei preveu que les possessions rústiques amb una extensió inferior a 250 hectàrees també es vegin afectades si són forestals en les seves tres quartes parts. Ningú no ha protestat per aquest dret de Madrid.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris