muy nuboso
  • Màx: 13°
  • Mín: 10°
11°

Unió de Pagesos vol que Madrid allargui el termini per catalogar els pous

Els agricultors critiquen que el Govern balear aturi noves perforacions per al reguiu

Unió de Pagesos fa comptes demanar al Ministeri de Medi Ambient que ampliï el termini legal per catalogar els pous privats i que expira el pròxim dia 26 d'aquest mes. Malgrat que el Pla Hidrològic Estatal fixa que aquest termini és improrrogable, els pagesos consideren que la major part d'afectats no n'estava assabentada. De fet, consideren inacceptable que l'Administració es pugui apropiar els cabals que són de propietat privada pel simple fet de no tramitar uns documents. El portaveu del col·lectiu pagès, Joan Mas, ha criticat amb duresa aquest requisit imposat per Madrid, del qual ha dit que «és més propi d'una pel·lícula de Fellini. Això demostra que les administracions no s'aclareixen entre si.

Hem de ser més seriosos». Mas creu que s'hauria de donar un nou termini d'almanco 6 mesos. De la mateixa manera, afirma que se n'hauria d'informar tots els afectats, que es creu que són milers, enviant-los una carta personalitzada. Mas ha deixat ben clar que «si l'Administració comença a reclamar la propietat dels pous que no es cataloguin, ens trobaran a nosaltres». En aquest sentit, «Unió de Pagesos està disposada a fer allò que faci falta si s'arriba a aquest extrem». Fins i tot, Mas ha arribat a instar el Ministeri a renunciar a aquest tràmit, tot esmentant que «es pot produir un greuge si, com és previsible, no es precinta cap pou per al qual no s'hagin presentat els papers i, en canvi, s'haurà molestat el pagès que sí hagi aportat els documents».

Aquestes dures crítiques coincidiren, precisament, amb una nova reclamació hídrica dels pagesos, aquesta vegada dirigida al Govern balear. Els agricultors denuncien que el Govern va paralitzar mitjançant decret la construcció de nous pous d'ús agrari en sis conques de Mallorca (s'Estremera, na Burguesa, Llucmajor-Campos, pla de Palma, serralades centrals i sa Marineta). En aquestes àrees, en canvi, sí que es permeten noves perforacions per a consum humà, la majoria de les quals van lligades a la construcció de segones residències.

Joan Mas i el viticultor Pere Calafat en posaren com a exemple una vinya de Santa Maria, a can Xeroi, on el Govern ha denegat el permís per fer un pou per subministrar el sistema de goteig. En canvi, les finques veïnes on hi ha edificacions i ús residencial sí que tenen dret a tenir pou. Mas demana una reforma del polèmic decret del Govern, ja que assegura que fomenta la urbanització de foravila i contradiu l'estalvi d'aigua que els pagesos intenten aplicar a les seves terres. Mas creu que el Govern no hauria de posar traves al pagès per sobreviure.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris